Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Pointer

Pointer

Pointer

Oorspronkelijk doel

De Pointer is een Engels ras en wordt, ook nu nog, gehouden als jachthond die voorstaat op vederwild met name patrijzen. De Pointer is een atletisch gebouwde hond met een meer dan gemiddelde jachtpassie en heeft een sterke neus en een zeer groot uithoudingsvermogen.

Beknopte geschiedenis

Al in de Middeleeuwen werd de Spaanse Pointer geïntroduceerd in Engeland. Vanwege de zware bouw, kruisten men vanaf de 18e de Spaanse Pointer met de Foxhound om een lichter jachttype te krijgen. Op deze 2 rassen is de huidige Pointer nog steeds op gebaseerd.
De in Nederland aanwezige Pointers zijn bijna allemaal direct afkomstig uit Engelse lijnen.

1880Voorstaande Pointer
HoofdstudieNu
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-001)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Symmetrisch en atletisch gebouwde hond met sierlijke lijnen en met een zeer markant hoofd. Het hoofd heeft convergerende lijnen en een voorsnuit die wat lijkt op een wipneus (dishface).
Korte, gladde vacht waarbij de kleurcombinatie zwart/wit en oranje/wit het meeste voorkomt.
Een Pointer is mede door zijn bouw de snelste hond van de Britse voorstaande honden. De ribbenpartij moet lang doorlopen voor een goede longcapaciteit. Hierdoor heeft de Pointer een lang uithoudingsvermogen om de velden gedurende lange tijd te bejagen.

Huidig uiterlijk

Vergeleken met honderd jaar geleden is de Pointer duidelijk hetzelfde gebleven. Dit is mede doordat de Pointer nooit extreem populair geworden is en in de handen is gebleven van een select groepje fokkers, die voornamelijk Pointers voor de jacht fokken.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een echte aristocraat met een vriendelijk en zacht karakter. Zeer werklustig, veel jachtpassie.Van de Pointer wordt verlangd dat hij gedurende lange tijd het veld kan afzoeken naar wild. Zijn werklustige karakter sluit daarop goed aan.

Huidig gedrag

Het huidige gedrag is nauwelijks gewijzigd, de jachtpassie en werklust is onveranderd.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond aandoeningen voor, de rasverenigingen controleren
hierop, er komt o.a. voor:
Heupdysplasie –dit is vanwege de HD onderzoeken onder controle
Maagkanteling, vanwege de slanke bouw met diepe borstkas.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.