Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Ciobanesc Românesc De Bucovina

Ciobanesc Românesc De Bucovina

Ciobanesc Românesc De Bucovina

Oorspronkelijk doel

Bewaker van de kudden en uitstekende waakhond.

Beknopte geschiedenis

Dit is een natuurlijk ras afkomstig uit de Karpaten (Roemenië). Speciale aandacht voor de ontwikkeling van het ras is ontstaan in de regio van Noordoost-Roemenië, d.w.z. de provincie Bucovina, in de bekende gebieden van de herders sinds de oudheid. Selectie en verbetering hebben tot het huidige type geleid. Het ras wordt succesvol gebruikt in de verdediging van de kudden en als huis- en erfwaakhond in de genoemde gebieden.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaar

FCI Rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-357)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote hond, indrukwekkend, hooghartig en trots. Het geslachtsverschil van het ras is duidelijk ontwikkeld.Waakhond voor huis en kudde, onbevreesd, gaat de confrontatie met een beer of wolf niet uit de weg, het is dan ook erg sterke hond. Het zijn grote honden die trots uitstralen.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. het verleden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hij is rustig en loyaal, hij houdt van kinderen. Het is een hele goede bewaker van de kudden, dapper en een echte vechter tegen iedereen alle mogelijke roofdieren (beer, wolf en lynx). Hij heeft een sterke stem. Wanneer vreemden of dieren naderen, is het geblaf erg luid diep en krachtig. ‘s- Nachts patrouilleert hij om het huis of de kuddes.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging voor dit ras zodat er geen monitoring plaatsvind van ziekten en gebreken, het dient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.