Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Duitse Wachtelhond

Duitse Wachtelhond

Duitse Wachtelhond

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Uit de jacht Literatuur kan worden aangetoond dat er al eeuwen jachthonden bestaan die lijken op de huidige Duitse Wachtelhund, die werden gebruikt om het wild op te sporen. De naam “Wachtelhund” is ook historisch bewezen. Het stamboekmatig fokken van de “Duitse Wachtelhund”, ontstond rond de eeuwwisseling.
Stamvader van het ras was “Lord Augusta 1834” die uit Staufenberg (Opper-Beieren) kwam. Met enkele geschikte teven begon de reine ras fokkerij. In het begin waren er alleen bruine (sommige met witte aftekening) en witbruine honden, de laatste met kleine rode aftekeningen op het hoofd en de benen, de zogenaamde “Brand”. Door de teef “Baby auf der Schanze 1838” kwam de bruin schimmelkleur in het ras. Rudolf Frieß), die al decennia de Duitser wachtelhond fokt en aanzienlijk beïnvloede, veroorzaakte de gescheiden fokkerij van kleuren bruin en bruinschimmel.
Hij heeft dus gebruik gemaakt van de essentiële voorwaarde, dat ondanks het smalle uitgangspunt van inteelt, via gerichte kruisingen binnen de twee variëteiten schade te voorkomen. De scheiding van de kleur variëteiten had ook een reden vanwege een andere optiek m.b.t. het werk, bruine als korte afstand jager, bruinschimmel als een bijzonder gretige langeafstandsjager. De verschillen in aanleg kan vandaag de dag is niet meer merkbaar. De Duitse Wachtelhund was en is exclusief van jagers voor jagers, als een stöber en veelzijdige jachtgebruikshond gefokt.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-104)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De duitse wachtelhund is middelgroot, langharig, zeer gespierde stöber hond, met een nobel hoofd en sterke botten. Een totaal van langer dan hoog, nooit hoog op de benen.Zijn maat en vacht zijn essentieel om zijn werk goed te doen.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. verleden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendige en zeer gepassioneerde jager, vriendelijk en gebruiksvriendelijk, zeer volgzaam en past zich goed aan, noch angstig noch agressief. De Duitse Wachtelhund is uitgerust met een sterke wil om te zoeken en te vinden, betrouwbaar spoorluid, fijne neus, gretig om te brengen en waterwil, wild en roofdier scherp, met de juiste training en begeleiding zelfstandig jagend, betrouwbaar op zweet en als verloren zoekende veelzijdige jachtgebruikshond voor zware dekking, voornamelijk bos- en watergebieden. Bij de fokkerij werd vanaf het begin niet gelet op het voorstaan.De Duitse Wachtelhund is een veelzijdige jachtpartner. Dankzij de onvoorwaardelijke prestatiefokkerij en de strenge proeven krijgt de jager een zeer gepassioneerde, gewillige en spoorluide jachthond voor bos- en waterjacht. Met uitzondering van het voorstaan en het werken onder de grond, beheerst hij bijna alle taken voor en na het schot. Zijn werklust is hem duidelijk aan te zien.

Huidig gedrag

Een hond die de confrontatie met een wild dier niet uit de weg gaat, ook geen wildzwijn. In huis een vriend van iedereen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging voor dit ras, zodat er in Nederland geen monitoring van erfelijke gebreken of ziektes plaatsvind.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.