Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Russische Toy Terriër

Russische Toy Terriër

Russische Toy Terriër

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De Engelse Toy Terrier was in het begin van de 20e eeuw een van de meest populaire Toy rassen in Rusland. Toch werden er tussen 1920 en 1950 nauwelijks Raszuivere Toy Terriers gefokt, zodat het aantal honden een kritiek niveau bereikte. Pas in de jaren vijftig zijn de Russische fokkers weer begonnen met het fokken van dit ras. Bijna alle honden die voor de fokkerij werden gebruikt, hadden geen stamboom; velen waren niet zuiver van ras. De standaard die was geschreven voor de Toy Terriers was wezenlijk anders dan die van de Engelse Toy Terrier.
Vanaf dat moment sloeg de ontwikkeling van het ras in Rusland op hun eigen weg in. Op 12 oktober 1958 werd een reu geboren met uitbundige franjes aan de oren en benen. De ouders van deze hond waren kortharige honden, waarvan er één iets langer haar had. Er werd besloten om deze variëteit te behouden. De reu werd gekruist met een teefje dat ook iets langer haar had. Zo ontstond de langharige variëteit van het Russische Toy Terrier. Men noemde ze de Moscow Long Haired Toy Terrier.
Een fokster uit Moskou, Evgeniya Fominichna Zharova, speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van dit ras. Tijdens een lange ontwikkelingsfase met speciaal geselecteerde fokdieren werd een nieuw ras ontwikkeld: De Russische Toy met twee varianten: Langhaar en Korthaar.

VroegerNu


FCI
Foto: Wikipedia
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-352)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een kleine, elegante langbenige hond, met fijne botten en droge spieren. Zeer harmonische hond van goede proporties. Geslachts onderscheid slechts gering.Een kleine toy met een levendig temperament.

Huidig uiterlijk

Het hoofd is klein in vergelijking met het lichaam. Is vierkantig gebouwd De hoogte bij de ellebogen is slechts iets meer dan de helft van de schofthoogte; de borst is voldoende diep. Door zijn bouw en fijne benen lijkt hij elegant en sierlijk. De staart wordt vrolijk gedragen, maar nooit lager als de ruglijn.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Actief, erg opgewekt niet angstig noch agressief. Altijd nieuwsgierig naar de buitenwereld, sterk
toegewijd aan de eigenaar.
Actief, zeer vrolijk, noch laf noch agressief. Het gedrag is beduidend verschillend tussen de reutjes en teefjes. De reutjes zijn feller.

Huidig gedrag

In Nederland op de tentoonstelling zien we nog vaak hondjes die het opgewekte karakter missen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er zijn bij de Russische Toy geen
specifieke gezondheidsproblemen bekend, ze worden tussen de 12 en 15 jaar.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Wikipedia
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.