Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Basenji

Basenji

Basenji

Oorspronkelijk doel

Jachthond uit Afrika.

Beknopte geschiedenis

De Basenji is een Afrikaanse hond, die zijn oorsprong in Congo heeft, is één van de oudste rassen ter wereld. Basenji betekent ‘bosding’. Waarschijnlijk zijn de voorouders van dit ras reeds duizenden jaren oud, omdat dergelijk honden voorkomen op afbeeldingen in de Faraograven.

VroegerNu

Faya uit HW 1984

HW 2000 Eig. Jennifer Gielisse
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-43)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Licht gebouwd, fijn bot, aristocratisch ogend dier, hoog op de benen in verhouding tot zijn lengte, altijd evenwichtig, alert en intelligent. Gerimpeld hoofd, met trots gedragen staande oren op een goed gewelfde hals. Diepe borst overgaand in een duidelijke taille, staart strak gekruld toont het plaatje van een goed in balans zijnde hond met gazelleachtige gratie.Oorspronkelijk gebruikt als jachthondje tegenwoordig voornamelijk gehouden als gezelschapsdier. In met name Amerika zijn Basenji’s succesvol in coursing. Het uiterlijk van de Basenji is in de loop der tijd weinig veranderd.
Huidig uiterlijk

Een Basenji is net een kat! Ze zijn erg schoon, hebben geen lichaamsgeur en poetsen zichzelf, elkaar en hun baasjes. Ze houden niet van water, dus wandelen in de regen is geen favoriete bezigheid van dit hondje. Heerlijk in de zon liggen of warm op de bank tegen het baasje aan vinden ze echter het einde! Een Basenji is een oerhond en staat genetisch nog heel dicht bij de wolf. Een Basenji teefje wordt over het algemeen maar één keer per jaar loops.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Blaft niet maar is niet stom, zijn eigen speciale geluid is een mix van grinniken en jodelen. In elk opzicht opvallend zindelijk. Een intelligent, onafhankelijk, maar aanhankelijk en alert ras. Kan afstandelijk zijn ten opzichte van een vreemde.De Basenji is een zelfstandige hond met een eigen wil maar zeer loyaal naar eigen mensen.
Huidig gedrag

Een Basenji is erg slim. Omdat ze nog erg dichtbij de natuur staan, weten ze al veel dingen uit zichzelf, maar daardoor zijn ze niet altijd gehoorzaam voor de commando’s die wij van ze vragen. Bij hondenscholen hebben Basenji’s vaak de reputatie dat ze niet te trainen zijn, maar met veel geduld en een positieve opvoeding kan heel veel bereikt worden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: ECVO oogonderzoek en DNA onderzoek naar Fanconi.

Overig / Aandachtspunten

Een goede socialisatie is belangrijk en de Basenji is zeker geen ras voor iedereen.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.