Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Slovenský Cuvaĉ

Slovenský Cuvaĉ

Slovenský Cuvaĉ

Oorspronkelijk doel

Waakhond, herdershond.

Beknopte geschiedenis

De Slovensky Cuvac behoort tot de groep witte berghonden waarvan overal in Europa exemplaren te vinden zijn in de bergachtige gebieden van de noordelijke hellingen van de Kaukasus, de Balkan, vooral de Rodope-bergen, de Karpaten, vooral de Tatra, de noordelijke hellingen van de Abruzzen en Alpen en tot slot de Pyreneeën.
De bewoners van de bergweiden in de Tatra leefden altijd buiten met hun typische honden en werden altijd met hen afgebeeld. Als een goede beschermer, waakhond metgezel, maar ook hoeder van kuddes schapen. Ook het hoeden van vee, grazende kalkoenen en andere huisdieren behoorde tot hun taak. Aan de Poolse kant van de Tatra, waar een soortgelijk hondenras, de Goralhonden (berghonden) werden gehouden, een bijzonder sterk ras.

VroegerNu
Oude foto is niet beschikbaar

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-142)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De raskenmerken van de Tatra-Tschuvatsch komen overeen met het type berghond, stevig gestel, statig gebouwd en dik witte beharing. Hij is sterk gebouwd, heeft een levendig temperament en is waakzaam, onverschrokken en opmerkzaam. Heeft zich al eeuwen aangepast aan het barre klimaat van de Slowaakse bergen, namelijk het Tatra-gebergte. Zijn lichaamsvorm is van matig rechthoekig formaat, de romp rustend op sterke, tamelijk hoge benen. In zijn naam zit ook een van zijn eigenschappen van de hond, omdat het Slowaakse woord “cuvat” betekent “horen”.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hij is grenzenloos loyaal en moedig, altijd klaar om elk ongedierte het hoofd te bieden, of het nu beren of wolven zijn. Om zich te onderscheiden in de nacht van roofdieren, wordt hij volgens de oude traditie alleen gebruikt in de gefokte witte kleur.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op HD.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.