Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Bouvier des Flandres

Bouvier des Flandres

Bouvier des Flandres

Oorspronkelijk doel

De Bouvier des Flandres werd oorspronkelijk gebruikt als veedrijver, trekhond en karnhond. De modernisering van het landbouwbedrijf heeft dit gebruik gestopt en vandaag de dag wordt de Bouvier gebruikt als beschermer van de huizen en bezittingen, maar ook als verdedigings- en politiehond. Door zijn lichaamsbouw en karaktereigenschappen, zijn scherpe reukzin, zijn initiatief en intelligentie is hij een goede speur- en verbindingshond die bovendien tegen wildstropers kan worden gebruikt.

Beknopte geschiedenis

Afkomstig uit Vlaanderen zowel het Franstalige- als Vlaams gedeelte. Dit ras dat gewoonlijk kortweg ‘Bouvier’ wordt genoemd was beroemd om zijn gedrag en karakter. Het is zo goed als zeker, dat in een recent verleden andere rassen een bijdrage moeten hebben geleverd aan de totstandkoming van de moderne Bouvier. Waarschijnlijk tot stand gekomen door inkruizen van ruwharige herdershonden uit de directe omgeving, met name de Picardische Herdershond, de ruwharige Belgische Herdershond, en de meer mastiffachtige honden, zoals de Matin Belge. In 1921 erkend als Bouvier Belge des Flandres of Vlaamse Koehond.

VroegerNu

1912 Justin Chastel

Foto: Gerry Kray
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI 191)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een compacte gestalte, kort en krachtig gebouwd met sterk bespierde ledematen, het geheel geeft de indruk van grote kracht maar zonder logheid in zijn verschijning.De expressie van de Bouvier des Flandres getuigd van intelligentie, energie en durf.De Bouvier moet een functionele lichaamsbouw hebben, ze moet kort van lichaam zijn om wendbaar te zijn en een harde knisperende vacht die weersbestendig is, ze kunnen normaal gesproken in alle weersomstandigheden werken.
Huidig uiterlijk

Een stoere verschijning, compact gebouwd. De rug is breed, recht en sterk.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hij heeft het rustige en verstandige karakter van een gevoelige, maar onverschrokken hond.Zijn stoere voorkomen en hoge intelligentie maken de Bouvier tot een zeer gewaardeerde waakhond. De standaard spreekt van onverschrokken, dus een Bouvier de achter de baas gaat zitten is niet rastypisch.
Huidig gedrag

De Bouvier is voorzien van een ijzeren gezondheid en een energiek temperament. Uitermate geschikt als waak- en verdedigingshond. Het karakter van deze honden wordt door de liefhebbers vaak geroemd, waarbij ‘moedig’ en ‘schrander’ veel gehoorde opmerkingen zijn. Hij kan trots en fel kijken, maar zich ook onderzoekend en nadenkend gedragen. De Bouvier is sterk geneigd zelf handelend op te treden als hij meent dat zijn baas in gevaar verkeerd. Hij wacht in dat geval niet op een opdracht. Het waaks gedrag betekent zeker niet, dat de Bouvier zich op iedere bezoeker werpt.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt voor: HD en OCD.

Overig / Aandachtspunten

Aandachtspunten zijn de zachte vachten en sterke hoekingen met name in de achterhand.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.