Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Braque D’Auvergne

Braque D’Auvergne

Braque D’Auvergne

Oorspronkelijk doel

Voorstaande hond voor zowel voor als na het schot.

Beknopte geschiedenis

De Auvergne staande hond is een zeer oud ras, al meer dan twee eeuwen aanwezig in de regio Cantal.
Teruggaand van meerdere voorouders waarbij gebruik is gemaakt van een selectie waaraan de ridders van Malta mogelijk hebben deelgenomen. Gemaakt door en voor jagers, heeft hij een sterke identiteit versterkt door zijn vacht.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

FCI
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-180)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Rechthoekig van bouw, van gemiddelde proporties. Robuuste hond, sterk bone, maar zonder grofheid, met een karakteristiek Braque-type, licht in zijn gang, met elegantie, versterkt door de vacht en harmonieuze belijning. Zijn lichaamsbouw maakt het mogelijk om lange afstanden af te leggen met een soepele beweeglijkheid, waardoor het zijn activiteit de hele dag kan volhouden in de meest moeilijke terreinen.Zeer efficiënte lichaamsbouw en makkelijk te onderhouden vacht. Atletisch gebouwd. Door zijn kracht en goede neus geschikt voor aanwijzen van wild d.m.v. voorstaan en na het schot apporteren van het geschoten wild.

Huidig uiterlijk

Weinig veranderd, qua uiterlijk gedurende de afgelopen 100 jaar. Een zeer gewaarde jachthond in Frankrijk, in Nederland veel minder tot nauwelijks bekend. Komt veel voor in kruisingen met staande honden zoals wij die kennen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Zachte hond, zeer aanhankelijk, intelligent en gehoorzaam. Zijn training bestaat voornamelijk uit het ontwikkelen van zijn natuurlijke kwaliteiten. Zijn reukvermogen is krachtig.
Hij past zich goed aan in het gezinsleven.
Moet een makkelijk te hanteren hond zijn die goed moet samenwerken met andere honden en mensen.

Huidig gedrag

Dit ras is, ondanks hun werkgeschiedenis, een geweldige gezinsgenoot en is relatief gemakkelijk te trainen. Ze zijn zachtaardig en aanhankelijk als ze thuis zijn, maar als ze op jacht zijn, zijn ze fel en zakelijk. De Braque d’Auvergne is niet geschikt voor wonen in een appartement en vereist wel een grote omheinde tuin en veel dagelijkse interactie met hun familie. Wees bereid om elke dag een tot twee uur met uw Braque d’Auvergne door te brengen om ze gelukkig te houden en om niet destructief te worden in huis.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Braque d’Auvergne is een gezond ras, maar af en toe komt er HD voor en oorinfecties. Ze worden 12 tot 13 jaar oud.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.