Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Duitse Staande Draadhaar

Duitse Staande Draadhaar

Duitse Staande Draadhaar

Oorspronkelijk doel

Conform het doel – het functioneren als allround jachtgebruikshond – moet de Duitse Staande Draadhaar alle vereiste aanleg bezitten en voor alle taken in het veld, in het bos en in het water, zowel vóór als na het schot, bruikbaar zijn.

Beknopte geschiedenis

De Duitse Staande Draadhaar is een ruwharige staande hond, die volgens de fokkerijbeginselen aan het einde van de 19e eeuw ( Griffon Korthals ) op basis van de ideeën van ”Hegewald” ( graaf Sigismund von Zedlitz und Neukirchen ) sinds de eeuwwisseling werd gefokt met het uitdrukkelijke doel, een evenwichtige en sterk presterende, draadharige Duitse jachtgebruikshond te creëren. Volgens het beginsel ”via de prestatie naar het type” en met de vrijheid van fokken consequent voor ogen, is uit het beste materiaal van de ruwharige rassen ( Poedelpointer, Griffon Korthals, Duits Stichelhaar ) en met inkruising van de Duitse Staande Korthaar in korte tijd een jachtgebruikshond ontstaan, die zich kenmerkt door een praktische, weerbestendige beharing en een veelzijdigheid op alle terreinen van de jachtpraktijk. Door deze eigenschappen is de Duitse Staande Draadhaar binnen enkele decennia het populairste en betrouwbaarste ras onder de grote jachtgebruikshondenrassen in Duitsland en in vele landen van de wereld geworden.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-098)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een staande hond van een adellijke verschijning, met een harde beharing die de huid volkomen beschermt en met een attente en energieke expressie. De bewegingen moeten krachtig, ruim, vloeiend en harmonieus zijn.Functioneel gebouwd waardoor de hond makkelijk in alle terreinen kan werken.
Huidig uiterlijk

Is vrijwel onveranderd t.o.v. 100 jaar geleden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Standvastig, beheerst, evenwichtig, niet wild-schuw of schotgevoelig, schuw noch agressief.Jachthond met oorspronkelijke eigenschappen, is wel een geharde hond.
Huidig gedrag

Stabiele jachthond met een evenwichtig karakter. Het is een all round jachthond geschikt voor de taken van een voorstaande hond, maar ook na het schot werk hij vol passie, ook is hij heel geschikt voor nazoek (zweet).

Gezondheid *1

De Duitse Staande Draadhaar is in het algemeen een gezond ras, voor een jachthond zijn gezondheid en functionaliteit van groot belang. Dat neemt niet weg dat alle ziektes en afwijkingen die bij honden kunnen voorkomen incidenteel ook bij een Duitse Staande Draadhaar kunnen voorkomen. De rasvereniging controleert op: HD, ED, v.WD.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.