Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Schwyzer-, Berner-, Jura-, Luzerner Niederlaufhund

Schwyzer-, Berner-, Jura-, Luzerner Niederlaufhund

Schwyzer-, Berner-, Jura-, Luzerner Niederlaufhund

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Bij de eeuwwisseling, werd het systeem van verschillende jachtgebieden geïntroduceerd in de Zwitserse kantons. Omdat er de mening was dat de over het algemeen populaire middelgrote Zwitserse honden (Schweizer Laufhunde) te snel waren voor de ingesloten jachtgebieden, werd besloten deze te vervangen door kleinere kortbenige speurhonden. Het nieuwe kleinere ras,
door planmatige selectie gefokt uit selectie van verschillende rassen, werd “Niederlaufhund ” genoemd. Hij onderscheidde zich door de volgende eigenschappen: relatief lage schofthoogte, vacht kleuren vergelijkbaar met de middelgrote Zwitserse Hounds (Schweizer Laufhunde), met een melodieus luid geven bij het jagen en zoeken, en met een zeer gepassioneerde vastberadenheid om wild te vinden en speurzin. De Schweizer Niederlaufhund Club, eerst bekend onder de naam “Schweizerischer Dachsbracken Club”, werd opgericht op 1 juni 1905.

VariëteitenNu

Berner Niederlaufhund

Jura Niederlaufhund

Luzerner Niederlaufhund

Schweizer Niederlaufhund
Graaf van Bylandt 1904

Toegestaan zijn alle soorten kleuren als volgt:
Wit en zwart met tan aftekeningen
(Berner Niederlaufhund).
Zwart met bruine aftekeningen
(Jura Niederlaufhund).
Blauw gespikkeld met zwarte mantel
(Luzerner Niederlaufhund)
Wit met oranjerode mantel
(Schwyzer Niederlaufhund)
Evenals alle gemengde kleuren daarvan.
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-060)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
“Swiss Hound”-type, is kleiner in verhouding dan de Schweizer Laufhund. Rechthoekig van lichaamsbouw, matig lang, goed gebouwd. Middelgroot, schoon, nobel hoofd met vriendelijke, alerte gezichtsuitdrukking. Oren erg lang, laag aangezet en gevouwen gedragen. Ledematen droog en robuust. Bij langzaam bewegen wordt de staart hangend gedragen; in actie is hij lichtjes naar boven gebogen.Is geselecteerd uit andere laagbenige rassen, om hem geschikt te maken voor het terrein waar hij zijn werk moet doen.
Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Gepassioneerde kleine speurhond met uitstekende neus, behendig, onvermoeibaar en scherp. Stabiel op het spoor en jagend met een melodieuze stem. Hij zoekt betrouwbaar en verricht het spel met geweldig vastberadenheid, zelfs in moeilijk terrein. Hij blinkt ook uit in het volgen van gewond wild. Vriendelijk karakter, niet zenuwachtig en nooit agressief. temperament kalm tot levendig.Moet met mensen en andere honden kunnen samenwerken, heel vriendelijk gedrag.
Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, bij deze rassen zijn geen erfelijke gebreken bekend,

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.