Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Mastin Español

Mastin Español

Mastin Español

Oorspronkelijk doel

Waakhond en verdedigingshond.

Beknopte geschiedenis

Er is weinig bekend is over de oorsprong van dit hondenras, gaat men ervan uit dat de voorouders onder de grote hondenrassen te vinden zijn. De Mastín Español wordt erg gewaardeerd.
Tegenwoordig is de Mastín Español een waardevol bezit voor herders in Spanje. Hij bewaakt de kuddes op de inheemse weides en tijdens tochten. De Mastín Español komt in heel Spanje voor; vooral in de bergen, evenals in alle gebieden en weilanden waar gehoed wordt. Komt buiten Spanje niet veel voor.

VroegerNu


Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-091)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Spaanse Mastiff is een grote, zware, gelijkmatig gebouwde hond uit evenwichtige gemiddelde proporties, zeer sterk en gespierd, met compact skelet, groot hoofd en gemiddeld lange vacht. Gelijkmatige proporties en functionele harmonie in stand en beweging is het gewenste doel. Zijn stem is ruw, zwaar en diep, en door zijn kracht van ver hoorbaar.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Het is een kwestie van een zeer intelligente en tegelijkertijd mooie hond; beide kenmerken komen tot uiting in zijn uitdrukking. Landelijk ruig, van liefdevolle en zachte adel, treed hij op tegen rooftuig en alles wat vreemd is, vooral als hij grondgebied of vee bewaakt en verdedigd.
In zijn gedrag toont hij zich als zelfbewuste hond, die zijn kracht gedoseerd gebruikt, omdat hij zich bewust is van zijn enorme kracht.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, waardoor er geen monitoring plaatvind van erfelijke gebreken en ziektes, het dient daarom aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.