Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Perro De Agua Español

Perro De Agua Español

Perro De Agua Español

Oorspronkelijk doel

Jachthond, maar ook herdershond en hulp bij de vissers. In gedrag meer Herdershond dan jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Perro de Agua Español is een ras dat stamt uit de moerassen van Zuid-Andalusië en dat het door de herders over heel Spanje is verspreid. Het ras werd gebruikt als herder, jager en als hulp voor de vissers. De dieren komen al van oudsher voor op het Iberische schiereiland. Het meest komt de Perro de Agua Español voor in Andalusie waar hij gebruikt wordt als hoeder en waar hij al lang bekend staat als “Turkse hond”. Zijn eigenschappen, in het bijzonder de vacht maakt het gemakkelijk voor het dier zich aan te passen aan allerlei verschillende omstandigheden. De Perro de Agua Español is een atletische en actieve hond met uitstekend ontwikkelde reuk, en gehoor. Dit ras houdt enorm van zwemmen en wordt niet voor niets Spaanse waterhond genoemd.

VroegerNu

HW 1993

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -336)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Rustiek. Eenvoudig, middelzwaar, harmonisch gebouwde hond, Atletisch en goed gespierd.De Perro de Agua Español is een atletische en actieve hond met uitstekend ontwikkelde reuk, en gehoor. Dit ras houdt enorm van zwemmen en wordt niet voor niets Spaanse waterhond genoemd.

Huidig uiterlijk

Licht gestrekt, de voorsnuit iets korter dan de schedel, een middelgrootte hond de vacht geeft de indruk van een zwaardere hond maar onder de vacht is het een sterke maar nooit overdreven uiterlijk.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Evenwichtig, gehoorzaam, vrolijk, bij benaderen altijd stem gebruiken kan iets afstandelijk zijn.Als Jachthond (eenden en overige watervogels).
Als Herdershond (schapen bewaken).
Als Gezelschapshond (samen zijn met het gezin).

Huidig gedrag

Trouw, gehoorzaam, vrolijk, goede werker, evenwichtig, moedig, verstandig en zeer leergierig, dankzij een buitengewoon bevattingsvermogen. Past zich aan elke voorwaarde en situatie aan heeft alles voor de baas – gezin over en wil hen behagen. Bij het benaderen altijd de stem gebruiken en van voren benaderen. Kleine sprintjes, dribbelen, draaien en sprongen tonen de onuitputtelijk energie.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: HD en er is een verplichting tot ECVO oogonderzoek, Het fokbeleid is er ook op gericht om Epilepsie te beperken c.q. te voorkomen.
Neuroaxonal Dystrofie is een afwijking aan het hersenweefsel.
Hyperuricosurie = hoog gehalte aan urinezuur. Voor beide worden er onderzoeken gedaan voordat er gefokt mag worden MyDogDNA.

Overig / Aandachtspunten

Mag nooit watervrees tonen en de vacht moet beschermen tegen ALLE weersomstandigheden.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.