Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
American Akita

American Akita

American Akita

Oorspronkelijk doel

Jacht op beren en bewaken.

Beknopte geschiedenis

De oorsprong van de American Akita volgt die van de Akita, in de regio van de Akita prefectuur in het noorden van Japan. Het waren middelgrote honden en werden oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op beren en het bewaken van woning en erf. Het was rond het begin van de zestiende eeuw, dat dit soort Akita bekend stond als Matagi Akita. Naarmate de jaren vorderden begonnen sommige Japanse eigenaren hun Akita’s te gebruiken om met andere honden te vechten, met als een gevolg dat deze Akita gekruist werd met de Tosa en Mastiff, wat resulteerde in een toename van totale lichaamsomvang.
De Amerikaanse Kennel Club en de Japanse Kennel Club erkenden elkaar niet tot 1992, en tegen die tijd was het ras in Japan en Amerika zo verschillend, dat problemen begonnen te ontstaan bij het beoordelen van hen. De F.C.I., een kynologische organisatie met de meest aangesloten landen, besloot de standaard van het land van herkomst, dus Japan, te gaan hanteren. Maar toen de FCI de JKC standaard aannam hielden andere landen, zoals Amerika, Groot-Brittannië en een paar anderen, hun eigen standaard.

VroegerNu

HW 1989

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-344)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote hond, krachtig gebouwd, goed in verhouding, met veel massa en zwaar bot. Breed hoofd, vormt een stompe driehoek met een diepe voorsnuit, in verhouding kleine ogen en staande oren die bijna in lijn met de achterzijde van de hals gedragen worden, is een specifiek kenmerk voor het ras.Een hond met een sterk en krachtig postuur die voldoende beweging nodig heeft. Gezelschapsdier, geleidehond, speur en reddingshond.
Huidig uiterlijk

Een sterke, krachtige athletische hond met een adelijke trotse uitstraling.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vriendelijk, attent, reagerend, waardig, volgzaam en moedig.

Waakzaam, jachtdrift, onverschrokken, eigen wil.
Huidig gedrag

Een waakse, zelfverzekerde en zeer intelligente hond. Zeer trouw naar de baas en gezin, onafhankelijk en de jachtdrift is nog altijd aanwezig wat lastig kan zijn met loslopen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: HD, Patella en verplicht de ECVO oogonderzoeken.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.