Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Norrbottenspets

Norrbottenspets

Norrbottenspets

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Norbottenspits (een spits uit het gebied van Noord-Bothnië) stamt vermoedelijk af van een klein Laika Spitz-type, dat met jagers in het gebied van de Noordkaap al in de prehistorie tijd geleefd heeft. Kleinere jachtspitsen hebben door natuurlijke selectie -het overleven van de sterkste- al voor duizenden jaren overleefd. In de zeer harde noordelijke delen van de Scandinavische schiereiland was het jagen op voer en bont belangrijk om te overleven.
Hoogwaardig bont, zoals marter- en hermelijn waren eeuwenlang de enigen handel. Na de Tweede Wereldoorlog daalden de bontprijzen en ook de belangstelling voor de Norbottenspets drastisch.
Het ras verdween en er waren er jarenlang geen registraties zodat de Zweedse Kennel Club het ras als uitgestorven heeft verklaard. Maar pas tien jaar later ontving men het nieuws dat sommige exemplaren op kleinere boerderijen, in Noord-Bothnië, als huis en waakhond gehouden werden.
Door de toegewijde arbeid van een paar mannen werd dit oude type gered. In het jaar 1967 werd de Norbottenspits weer in het stamboek opgenomen en een nieuwe rasstandaard geschreven.

VroegerNu

Afb. FCI Rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-276)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleine iets rechthoekige gebouwde spits, zeer zelfverzekerd, met droog en goed ontwikkelde bespiering. Attent met opgedragen hoofd, een onverschrokken karakter en extreem behendig. De geslachtsverschillen in lichaamsbouw moeten duidelijk zichtbaar zijn.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
In zijn hoedanigheid als jachthond moet de Norbotten Spits alert en brutaal zijn. Hij is een enthousiaste, levendige en zelfverzekerde hond en een vriendelijk wezen.
Hoewel het ras meestal wordt gebruikt om jagen op grote bosvogels als Auerhaan en Korhoen is hij nog steeds in staat om zowel op pelswild te jagen en Elanden op te zoeken.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging verplicht de fokdieren te onderzoeken op Patella Luxatie en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.