Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Epagneul Francais

Epagneul Francais

Epagneul Francais

Oorspronkelijk doel

Voorstaande hond.

Beknopte geschiedenis

De Epagneul Français is een van de oudste staande hondenrassen. De meningen over zijn oorsprong gaan terug naar de kruistochten, waarbij het woord Epagneul is afgeleid van Espagne. Voor de Fransen ligt de oorsprong bij de beroemde staande hond van Oysel of Espainholz. Daaruit vormde zich het woord Epagneul. Veel schilderijen, wandkleden en prenten tonen de hond zoals hij jaagt. De langharige witte hond met bruine platen en vlekjes die het wild, patrijzen, liggend aanwijst. Het woord esplanir, dat gaan liggen betekent zou de naam Epagneul verklaren. De honden werden gebruikt voor de jacht met het net, waarbij hond en vogels onder het net werden gevangen.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-175)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Hond van middelmatige grootte, elegant en goed gespierd met normale lichaams-verhoudingen van het braccoide type. De botstructuur is sterk zonder echter grof te lijken.Het hoofd dient bij voorkeur iets boven de lijn van de rug gedragen te geworden, dit mag afwijken afhankelijk van de omstandigheden maar moet altijd een actieve werkhouding blijven uitstralen.

Huidig uiterlijk

De Epagneul Français werkt zowel voor als na het schot. Intelligent als de Epagneul Français is kan en moet hij zich aanpassen aan de omstandigheden. Hij is gebouwd voor een continue maar vooral economische inspanning. Al naar gelang het terrein gebruik makend van een soepele, gematigde galop of lichte draf. Bij moeilijk terrein een meer gematigd afwisselend tempo, maar altijd op een wijze die werklust en passie uitstraalt.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Evenwichtig, vrij, zacht, kalm, leergierig, enthousiaste jager, sociaal met soortgenoten en een ideale metgezel onder alle omstandigheden.De Epagneul Français is van nature een hond met een zacht karakter, intelligent en gemakkelijk in de omgang. Het is een veelzijdige hond die door zijn zachte karakter averechts zal reageren op een ‘harde hand’ bij zijn training.

Huidig gedrag

Het arrêt dient met overtuiging uitgevoerd te worden zodat het wild dwingend wordt geblokkeerd. Bij het voorstaan, moet de hond autoriteit uitstralen in zijn houding, Bij voorkeur met de neus, rug en staart op één lijn. Deze lijn moet intact blijven ook als de hond door omstandigheden gedwongen het wild langer moet blokkeren en daarvoor een lagere houding aanneemt. De hond mag daarbij, hoewel van oorsprong met hem gejaagd werd onder het net, niet gaan liggen.

Gezondheid *1

Voor zover wetenschappelijk bekend komen er geen erfelijke problemen voor bij de de Epagneul Francais, de vereniging controleert de fokdieren op: HD

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.