Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake Bay Retriever

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Zoals wel vaker het geval is, bij onderzoek naar de herkomst van een hondenras, doen er verschillende verhalen de ronde. Voor de meest waarschijnlijke beschrijving omtrent het ontstaan van de Chesapeake Bay Retriever, moet men terug naar het jaar 1807. In dat jaar raakte een Engels schip voor de kust van de Verenigde Staten in moeilijkheden en zonk. De bemanning werd gered door zeelui van het in de buurt varende Amerikaanse schip “Canton”. Onder de schipbreukelingen bevonden zich twee Newfoundland pups. Deze twee pups hebben aan de wieg gestaan bij de ontwikkeling van de Chesapeake Bay Retriever. De introductie van het ras in de Chesapeake Bay volgens dit verhaal, lijkt te worden bevestigd door de volgende brief die in 1845 werd gepubliceerd in “The Dog and The Sportsmen”.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-263)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgroot, uitermate krachtig gebouwd, harmonieus, diepe brede borst, bijzondere kenmerken zijn de vrij lichte ogen, iets overbouwd zijn en de speciale dubbele vacht.De vachtstructuur is super belangrijk en moet olieachtig zijn en daardoor ruikt de Ches nogal. De vachtstructuur is een heel belangrijk punt die meegenomen wordt in de keuringen.

Huidig uiterlijk

De kleuren van de Ches zijn heel divers, maar altijd eenkleurig van donker bruin tot strokleurig. Soms met donker masker en wat meer gemeleerd zijn geaccepteerd, maar eenkleurig verdient de voorkeur.
De rasstandaard vraagt om hazenvoeten, terwijl op dit moment toch veel kattenvoeten of ronde voeten worden gezien. Het overbouwde wat de Ches heeft is gerelateerd aan de lange achterbenen die hij gebruikt om van oorsprong uit het ijskoude water te klimmen waar het erg rotsachtig en zwaar kan zijn. Met andere woorden functionele bouw voor een Ches. Hierdoor heeft hij ook een wat meer opgetrokken buiklijn dan de andere retrievers.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Chesapeake wordt gewaardeerd om zijn opgewekte en vrolijke houding, vanwege zijn intelligentie, zijn rustige, stabiele gedrag en zijn toegewijde beschermende aard.
Moed, bereidheid om te werken, alertheid, neus, intelligentie, liefde voor water, deze algemene
kwaliteiten moeten in overweging worden genomen bij het kiezen van en het fokken met de Chesapeake Bay Retriever. Overdreven verlegenheid of agressieve gedrag is niet wenselijk in het ras, noch als jachtgebruikshond, noch als familie hond.
Stabiele werkhond, moedig werklust.

Huidig gedrag

Karakter is wat scherper dan de andere retrievers, maar in de laatste 20 jaar wel iets ‘meegaander’ en vriendelijker geworden. Werkhond pur sang.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op: HD, ED, ECVO oogonderzoeken, diverse DNA testen.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.