Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Poedelpointer

Poedelpointer

Poedelpointer

Oorspronkelijk doel

Veelzijdige voorstaande hond.

Beknopte geschiedenis

De poedelpointer is een ruwharige staande hond dat genetisch teruggaat naar de twee Rassen, Poedels en Pointers en volledig geïsoleerd van ander voorstaande honden ontstaan is.
Hoewel de Poedel alleen werd gebruikt als basis om de oerstam te stichten, zijn de jacht-eigenschappen zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.
In verband met de uitstekende eigenschappen van de Pointers in het veld, de fijne en ver reagerende neus, het snelle, ruim uitgrijpende zoeken en het vaste voorstaan is er een veelzijdige, gezonde jacht gebruikshond ontstaan.
In het land van herkomst wordt er grote waarde gehecht aan de gezondheid van de Poedel-pointer, waarbij bijzondere aandacht aan het voorkomen van zowel heupdysplasie (HD) als epilepsie.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Wikipedia
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-216)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Voor het ideale type heeft hij de bouw van de wat zwaardere Pointer met niet te lange beharing, met de kleur van verdorde bruine bladeren of zwart, die het hele lichaam beschermd.Veelzijdige gebruikshond, met een weersbestendige vacht en sterke lichaamsbouw.

Huidig uiterlijk

Nauwelijks veranderd t.o.v. degene die aan de oorsprong stonden van het ras. De Poedel en de Pointer.
Het exterieur van beiden rassen is niet terug te vinden in dit ras.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Noch verlegen noch agressief. Rustig, beheerst, stabiel, evenwichtig wezen met uitgesproken jachtinstinct, zonder angst voor wild, ongevoelig voor het schot.Dit ras kan heel goed omgaan met mensen en andere honden. Toch is er voldoende roofdierscherpte om het een uitstekende jachthond te maken.

Huidig gedrag

Stabiele jachthond. Makkelijk te trainen. Familiehond kan goed met kinderen. Niet luidruchtig heeft veel beweging nodig.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen vereniging van dit ras zodat er geen monitoring plaats vindt van erfelijke ziekten en gebrek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.