Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Bullmastiff

Bullmastiff

Bullmastiff

Oorspronkelijk doel

Waakhond.

Beknopte geschiedenis

De Bullmastiff is ontstaan uit kruizingen met Old English Mastiff en de Bulldog. In de oudheid werd hij voornamelijk gebruikt als waakhond en de jachtopzieners te helpen om stropers aan te pakken.
De Bullmastiff is intelligent en attent; hij is fysiek en mentaal absoluut betrouwbaar en kan situaties zeer snel inschatten. Zijn moed en de verdediging tegen indringers is legendarisch.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-157)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Krachtig gebouwd, symmetrisch, toont fysiek sterk, maar niet lomp, goed gebouwd en actief.Door zijn bouw en massa was het mogelijk om stropers na te rennen en ze tegen de grond te werken.

Huidig uiterlijk

Krachtige botten en symmetrische en korte bouw, Vierkant hoofd en snuit die niet te kort moet zijn. Rimpels alleen zichtbaar wanneer de hond attent is. De Bullmastiff laat zijn kracht duidelijk zien. Teven gemiddeld 64 cm hoog, reuen enkele cm hoger. Gewicht tussen 50 en 60 kg

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Krachtig, groot uithoudings-vermogen, actief en betrouwbaar. Moedig, alert en trouw.Geen angst om land te verdedigen, maar trouw naar de eigenaren.

Huidig gedrag

Trouw en gezellige gezinshond. Gedraagt zich in huis als een gezellige gezinsgenoot. Kan wel zijn kracht willen tonen naar andere grotere honden en heeft daarvoor ook een sterke baas nodig. Is waakzaam.

Gezondheid *1

De groei van Bullmastiffs gaat snel om te komen tot een grote krachtige hond. Dit vraag voorzichtigheid bij het gezond laten opgroeien; geen excessieve lange wandelingen in het eerste levensjaar en aandacht bij het voorkomen van overgewicht. De vereniging “Bullmastiff Vereniging Nederland” is bezig met de gezondheid van de Bullmastiff. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van de rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en elleboogdysplasie.

Overig / Aandachtspunten

Zoals bij elk populair ras wordt de selectie van ouder dieren en de gezondheidsonderzoeken niet door iedere fokker serieus genomen. Koop daarom uw hond altijd via de erkende rasverenigingen.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.