Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Leonberger

Leonberger

Leonberger

Oorspronkelijk doel

Waakhond van huis en tuin. Familiehond, trekhond.

Beknopte geschiedenis

Stamt af uit de omgeving van de Duitse stad Leonberg. Wethouder Heinrich Esser wilde een hond fokken die op het wapen van de stad, een leeuw, zou lijken. Bij de totstandkoming van het ras zijn ook Newfoundlanders, St. Bernards en Pyreneese Berghonden gebruikt.
De eerste inschrijving van een Leonberger in het Nederlandse hondenstamboek dateert van 6 juni 1900. In 1962 gingen de zusters José v.d. Pas en Metha Stramer naar Duitsland en kwamen terug met een reu en twee teven: Alf v.d. Achalm en de legendarische Elka en Elfe v. Rossbach. Zij legden de basis voor de Nederlandse Leonberger fokkerij en zijn terug te vinden in de stamboom van praktisch alle Leonbergers wereldwijd.
In 1963 werden de eerste nesten ingeschreven bij de Raad van Beheer, namelijk twee reuen en vier teven. Een mijlpaal is 2 september 1966 wanneer de Leonbergse Honden Club Nederland opgericht wordt. Vanaf het begin zijn gezondheid en karakter de speerpunten.
Op dit moment telt Nederland een populatie van ongeveer 2.000 Leonbergers.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-145)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Leonberger is een zeer grote, krachtig gebouwde, gespierde, maar toch elegante hond. Aan zijn bouw is zijn oorspronkelijke gebruiks-doel af te lezen. Zijn harmonische lichaamsbouw en zelfverzekerdheid springen samen met een levendig temperament daarbij in het oog. Vooral de reu is imposant en straalt kracht uit.De Leonberger waakt en beschermt door zijn imposant formaat en zelfverzekerdheid, niet zozeer door waaks of wantrouwig gedrag.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. 100 jaar geleden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Als gezinshond is de Leonberger onder de huidige woon- en leefomstandigheden een aangename partner, die zonder problemen overal naartoe kan worden meegenomen en die uitblinkt door uitgesproken kindvriendelijkheid. Hij is niet schuw of agressief. Als gezelschapshond is hij een prettige, volgzame en onbevreesde kameraad onder alle omstandigheden.Zie boven

Huidig gedrag

Het gedrag is tegenwoordig voornamelijk zoals gevraagd in de standaard, maar misschien wel iets truttiger. Zelfbewustzijn wordt zeer gewaardeerd, maar niet altijd meer gevonden. De Leonberger blijkt vaak geschikt als uitstekende therapiehond, waterwerker, reddingshond en/of mantrailer. Bij tamelijk veel Leonbergers wordt jachtdrift gezien.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop. Er wordt (voor fokdieren verplicht) getest op HD, ECVO en een stel neurologische mutaties: LPN 1 & 2, LPPN3, en LEMP. Elke hond waarmee gefokt mag worden moet voldoen aan een gedrags- en een exterieurtest.

Overig / Aandachtspunten

De Leonberger is van karakter een makkelijke hond, maar door het formaat en de kracht is goede socialisatie en een vriendelijke maar consequente opvoeding van pup af aan van groot belang.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.