Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Middenslag Keeshond

Middenslag Keeshond

Middenslag Keeshond

Oorspronkelijk doel

Waak en gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Duitse Spitsen zijn afstammelingen van « Turfhonden » (Torfhund) « Canis familiaris palustris Rüthimeyer » uit het Stenen Tijdperk en de latere Paalwoning Spits; ze zijn het oudste hondenras in Centraal Europa. Talloze andere rassen zijn hieruit ontstaan. In niet Duitstalige landen is de “Wolfsspitz” bekend als Keeshond en de Dwerg als Pomeranian.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904


Foto’s Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-097)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kezen zijn opvallend door hun mooie vacht, waarvan de rijke bovenvacht afstaat door de overvloedige ondervacht. Bijzonder indrukwekkend is de volle manenachtige kraag rond de hals en de bossige staart die fier over de rug wordt gedragen. Het vosachtige hoofd met de alerte ogen en de kleine puntige, dicht bij elkaar geplaatste oren geven de Kees zijn unieke karakteristieke brutale voorkomen.De middenslag keeshond is een bewaker van huis en erf. De dubbele en overvloedige vacht beschermt de hond tegen alle weersinvloeden.

Huidig uiterlijk

De Keeshond heeft een aantrekkelijk uiterlijk door de prachtige vacht. Om in een mooie conditie te blijven heeft deze vacht natuurlijk wel dagelijks een flinke borstelbeurt nodig.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Duitse Kees is altijd attent, levendig en uitzonderlijk toegewijd aan zijn eigenaar. Hij is zeer leergierig en makkelijk te trainen. Zijn wantrouwen ten opzichte van vreemden en ontbreken van jachtinstinct maken hem de ideale waakhond van hof en haard.
Hij is timide noch agressief. Zijn opmerkelijkste eigenschappen zijn; onverschilligheid ten opzichte van het weer, robuustheid en lange levensduur.
De keeshond is oplettend, levendig en aanhankelijk aan de eigenaar. Het is een waakzame hond.

Huidig gedrag

De keeshond is niet moeilijk op te voeden. Hij is levendig, vrolijk, soms wat eigenwijs en geneigd snel te blaffen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt o.a. voor: Epilepsie en er wordt getest op HD en PL, zie verder website rasvereniging. De Keeshond is geen ongezond ras.

Overig / Aandachtspunten

Doordat naast grootte variëteiten ook de kleurvariëteiten apart gefokt worden moet de genetische diversiteit van dit ras goed in de aandacht blijven.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.