Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Gos Ratter Valencia

Gos Ratter Valencia

Gos Ratter Valencia

Oorspronkelijk doel

Voor de traditionele jacht op de waterrat, konijnen en mollen. Trouwens, hij is een waakhond voor zijn vermogen om door middel van blaffen te waarschuwen voor onraad. Momenteel is hij ook gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De oorsprong ervan is gerelateerd aan de voorbeelden van honden uit de Valenciaanse Gemeenschap met vergelijkbare grootte en kenmerken die teruggaan tot de vroege invoer van terriërs uit Groot-Brittannië en andere die er hetzelfde uitzagen. Hun bestaan is gedocumenteerd in de Valenciaanse Gemeenschap sinds het laatste derde deel van de 19e eeuw en werd door de mensen op de boerderijen en velden op het platteland geselecteerd en zeer gewaardeerd vanwege hun instinct om te waarschuwen voor en te jagen op ongedierte, evenals voor hun loyale vriendschap. Het begin van het ontstaan valt samen met de teelt van sinaasappelen. De sociale cultuur van de streek hielp om bepaalde kenmerken van het ras vast te leggen.
Andere namen die bij het ras horen zijn: Rateret en Fusterrier.

VroegerNu

Geen oude afbeelding beschikbaar.

Foto: FCI rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-370)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Hond van klein formaat, licht en niet extreem kort van bouw, variabele vacht waarvan de driekleur domineert.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, vrolijk en actief. Aanhankelijk en trouw, gereserveerd tegenover vreemden. Dapper, niet alleen in de jacht, maar ook ter verdediging van de eigendommen van zijn eigenaren. Leert snel.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is bij dit ras geen rasvereniging waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten of gebreken. Aanbevolen wordt om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.