Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Russisch Europese Laika

Russisch Europese Laika

Russisch Europese Laika

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Dit is een Russisch jachthondras uit de Europese bosgebieden in Rusland. De eerste beschrijvingen over de noordelijke honden met staande oren zijn gemaakt door A.A. Shirinsky-Shikhmatov in het “Album van de Noordelijke Husky Laika’s” in 1895 gepubliceerd. De hier genoemde honden hadden de namen Cheremis en Zyrianskiy Laikas. Het ras bestond alleen in de gebieden van Komi, Udmurtia, Arkhangelsk, Yaroslavl, Tyver, Moskou en enkele andere gebieden in Rusland.
In 1947, werden de afstammelingen van de Laiki van Arkhangelsk, Komi, Karelië, Votiatsk en andere Laiki een ras en onder de moderne naam: “Russisch-Europese Laika”, verenigd. De rasstandaard voor de Russisch-Europese Laika als rashond werd erkend in 1952. Het juiste type Russisch-Europese Laika is niet gefokt uit Laiki-nakomelingen, maar door selectief fokken over een lange periode.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaar

Foto: Wikipedia
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-304)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote hond, gemiddelde tot sterke lichaamsbouw, de algemene indruk is kwadratisch gebouwde hond, de lichaamslengte (van schoudergewricht tot de zitbeen) is hetzelfde als de schofthoogte; echter de lengte van het lichaam mag iets groter zijn dan de schofthoogte. De bespiering is droog en goed ontwikkeld. Krachtige botstructuur.
De geslachtsverschillen zijn duidelijk ontwikkeld.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Kalm, evenwichtig, met een goed ontwikkeld vermogen tot reukzin en het opstoten van het wild.Jachthond voor allerlei soorten wild, van klein wild, zoals eekhoorn, marterachtigen en veerwild tot groot wild, zoals eland, beer, wild zwijn en lynx. De hond moet zelfstandig een groot gebied afzoeken, geeft door te blaffen aan waar het wild zich bevindt en houdt het op de plaats, zodat de jager kan naderen en aan kan leggen. Deze typische manier van jagen kan en mag hier in Nederland niet uitgeoefend worden.

Huidig gedrag

Open, vriendelijk, zeer aanhankelijk en gevoelig. Loyaal naar het gezin en de roedel en hoort niet angstig te zijn. Heeft menselijk gezelschap nodig. Met betrekking tot vreemden kan hij iets gereserveerd zijn. Heeft een sterk gevoel voor territorium en kan agressief reageren als een vreemde hond de roedel nadert. Reuen zijn over het algemeen dominant naar andere reuen. Een energieke hond met veel temperament, die vaak een aanleiding vindt om luidruchtig te zijn.
Het is een niet moeilijk te trainen hond, mits hij een consequente en rechtvaardige opvoeding krijgt, waarbij een harde aanpak moet worden vermeden. Een hond waar mee gewerkt, bij voorkeur gejaagd, moet worden en die veel beweging en geestelijke uitdaging nodig heeft. Zo niet dan kunnen gedragsproblemen ontstaan.

Gezondheid *1

Puur werkhondenras, weinig gezondheidsproblemen bekend.
Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging controleert op HD en stelt ECVO oogonderzoek verplicht.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Wikipedia
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.