Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Australian Kelpie

Australian Kelpie

Australian Kelpie

Oorspronkelijk doel

Veedrijver, werkhond.

Beknopte geschiedenis

De kelpie, uitgeroepen tot een officieel hondenras in 1905, wordt algemeen erkend als afgeleid van de Schotse collies gefokt in Warrock Station nabij Casterton in het westen van Victoria in de late jaren 1870.
Vermoedelijk is er later Dingo in gefokt maar aangezien Dingo kruisingen niet toegestaan waren en streng bestraft werden is dit lang ontkend.
Als je ooit een kelpie aan het werk hebt gezien en gelijkenissen hebt opgemerkt met de inheemse hond van Australië, dan is de associatie meer dan toevallig.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-293)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een behendige en actieve hond, onvermoeibaar aan het werk dankzij zijn strakke spieren en zeer soepele ledematen. De schofthoogte van de Australian Kelpie ligt tussen de 45 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 10 kg tot 20 kg.Bekend om zijn grenzeloze energie, snelheid, vasthoudendheid en het ultieme vermogen om de kuddes te verplaatsen, Australië’s meest beroemde werkhond dankt een aantal van zijn kwaliteiten aan de inheemse hond van Australië. Er lijkt een vleugje Dingo DNA in te zitten.
Huidig uiterlijk

Als je ooit een kelpie aan het werk hebt gezien en gelijkenissen hebt opgemerkt met de inheemse hond van Australië, dan is de associatie meer dan toevallig.
De Kelpie heeft een compact lichaam dat iets langer dan hoog is met sterke, goed ontwikkelde benen. Het pezige, geharde spierstelsel is duidelijk merkbaar onder de glanzende vacht.
De Kelpie heeft een dubbele vacht die uit korte, dichte ondervacht bestaat en harde, weerbestendige bovenvacht. Hij komt meestal voor in de kleuren zwart, zwart en roestbruin, rood of lever.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Kelpie is buitengewoon attent, enthousiast en erg intelligent. Hij is van zachte en gehoorzame aard. Zijn energie is bijna onuitputtelijk. Hij is erg loyaal en zeer toegewijd. Hij brengt een instinctief talent met zich mee voor het werken aan schapen, of het nu in de open lucht is of binnen een omheining.IJverig, attent, leergierig, onvermoeibaar, meestal gericht op één persoon.
Huidig gedrag

De Kelpie is een uitgesproken workaholic: zeer energiek en op werken gericht.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, De Australian Kelpie is relatief nog een gezond ras maar toch komen er ook in dit ras gezondheidsproblemen voor: CA (Cerebellar Abiotrophy), HD, ED.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.