Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Gordon Setter

Gordon Setter

Gordon Setter

Oorspronkelijk doel

De Gordon Setter is een Brits ras dat men name in Schotland gebruikt werd als voorstaande jachthond voor de jacht op vederwild o.a. de korhoender. Zijn jachtgebied is kenmerkend voor Schotland, namelijk de Schotste Hooglanden en berghellingen.

Beknopte geschiedenis

De oorsprong van de Gordon Setter ligt voornamelijk in de stam van de Hertog van Gordon, die begin 19e eeuw op zijn kasteel (Gordon Castle) setters hield en fokte met een merendeel in de black and tan kleur (zwart met roodbruine aftekeningen). In het begin van de 18e eeuw sprak men echter al over de black and tan kleurige setter. Vanaf 1860 is de Gordon Setter een erkend afzonderlijk ras.

VroegerNu

1900

1940

1970

Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-006)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Gordon Setter is een stijlvolle, symmetrisch gebouwd hond. Hoewel de Gordon de zwaarst gebouwde is van de Setter rassen, is zijn bouw wel toegepast om te galopperen. De Gordon heeft een scherp besneden, lang hoofd met diepe, vierkante lippen. Hij heeft een glanzende, lange vacht met de aantrekkelijke kleur black and tan (zwart met roodbruine tan aftekeningen).De Gordon is bedoeld om op de Schotse hoogvlakten en berghellingen te kunnen jagen en niet gefokt op snelheid, vandaar zijn ook wat zwaardere bouw. Het is een rustige niet al te snelle jager, die met waardigheid en zelfbewustheid het veld afzoekt naar wild. Zijn doorzettingsvermogen op het veld wordt geroemd.

Huidig uiterlijk

Het uiterlijk van de Gordon Setter is in de loop der jaren niet veel veranderd. Er kunnen wat verschillen zijn tussen de Gordon die nog gebruikt wordt voor de jacht en de Gordon voor de show. Waarbij de Gordon voor de jacht zijn zware bouw kan verliezen als tegemoetkoming voor de snelheid op het veld en de Gordon voor de show soms wat overdrijvingen kent als een overvloedige vacht. Beide zijn niet bevorderlijk voor het uiterlijk van de Gordon Setter.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Gordon is een intelligente, bekwame en waardige hond. Hij kan in het begin wat gereserveerd zijn, maar hij ontpopt zichzelf al snel als een vriendelijke hond met een gelijkmatig karakter.Zijn gelijkmatige karakter in samenspel met zijn bekwaamheid en doorzettingsvermogen zijn een must voor de (Schotse) jachtvelden.

Huidig gedrag

Het huidige gedrag is door de jaren heen niet gewijzigd.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond aandoeningen voor, de rasverenigingen controleren hierop, er komt o.a. voor:
Heupdysplasie –dit is vanwege de HD onderzoeken onder controle
LO-PRA – hierop wordt via DNA getest PRA-RCD 4 en is daarmee onder controle.
Entropion of ectropion – hier mag niet mee gefokt worden
Missen van meer dan 4 gebitselementen is fok uitsluitend, een volledig gebit is conform de FCI standaard wel een vereiste.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Rasvereniging
  • Boek: “De Gordon Setter in Nederland”

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.