Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Puli

Puli

Puli

Oorspronkelijk doel

Schepershond, m.n. Veedrijver

Beknopte geschiedenis

De Puli is een Hongaars hoedend ras van Aziatische oorsprong. Zijn oorspronkelijke voorouders kwamen hoogstwaarschijnlijk naar het Karpatenbekken met de migrerende oude Magyaren, die als nomaden leefden van de veeteelt.

VroegerNu

Foto: Hondenwereld 1952

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-055)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote hond, stevige constitutie, vierkante bouw en fijne, maar niet te lichte botstructuur. Het lichaam is wat mager, goed gespierd in alle delen. Het beoordeling van alle lichaamsdelen is moeilijk te beoordelen omdat het hele lichaam is bedekt met sterk ontwikkelde vervilte en koorden vacht. Het is daarom raadzaam om de hond af te tasten tijdens het keuren. Het hoofdhaar is zo weelderig dat het hoofd rond lijkt en de ogen afschermen. De naar voren, over de rug, weelderig behaarde staart veroorzaakt schijnbaar voor een naar achter licht oplopende lichaamsvorm.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig temperament, zeer leergierig. Hij is kindvriendelijk en een uitstekende waakhond. De huidige lichaamsvorm heeft zich aan het gebruik in de hondensport aangepast.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging verplicht de onderzoeken naar HD en ECVA oogonderzoeken, ED onderzoek wordt aanbevolen.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.