Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Miniature Amercan Shepherd

Miniature Amercan Shepherd

Miniature Amercan Shepherd

Oorspronkelijk doel

Veehoeder, maar ook huishond.

Beknopte geschiedenis

De Miniature American Shepherd is eind jaren zestig ontstaan uit de kleine Australian Shepherds in Californië. Het doel van de fokkerij was om hun kleine formaat, levendige karakter en intelligentie te behouden. In 1980 werd het ras voor het eerst geregistreerd door de National Stock Dog Registry. Oorspronkelijk was de naam Miniature Australian Shepherd. Tegen het begin van de jaren negentig waren de honden landelijk populair geworden en werden ze getoond op verschillende bijeenkomsten van zeldzame rassen. De eerste rasvereniging, MASCUSA, werd opgericht in 1990 en geregistreerd in 1993. In mei 2011 werd het ras als Miniature American Shepherd toegelaten tot het AKC (VS). Het ras werd gebruikt om kleine kuddes te hoeden, zoals schapen en geiten, maar het heeft ook de mogelijkheid om met grotere dieren te werken. Zijn kleine formaat werd als een voordeel gezien omdat hij ook als huisdier gehouden kon worden.
Als metgezel van ruiters op weg naar toernooien werden ze bijzonder geliefd omdat hun intelligentie, loyaliteit en grootte de honden tot een uitstekende reisgenoot maken. Op deze manier werden ze in het hele land populair. Tegenwoordig heeft de Miniature American Shepherd zich in de VS en internationaal gevestigd. Het is een ras met een unieke identiteit, een opvallende, veelzijdige kleine herdershond die zich op een boerderij net zo thuis voelt als in de stad.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaar

Foto: met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-367)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De miniatuur American Shepherd is een kleine herdershond die is ontstaan in de USA. Hij is iets langer dan hoog, van matig sterke botstructuur. Lichaamshoogte en schoft hoogte zijn goed geproportioneerd, zonder afwijkingen. Het gangwerk is soepel, licht en evenwichtig.
Aan zijn buitengewone levendigheid, gecombineerd met kracht en uithouding- vermogen dankt hij zijn bekwaamheid op verschillende terreinen. Een buitengewoon veelzijdige, energieke en volhardende hond met een uitstekende intelligentie en met een sterke toewijding aan de eigenaar.
Hij is zowel een loyale metgezel als een volgzame werker, zoals zijn oplettende uitdrukking al aangeeft. Het stokhaar is van gemiddelde lengte en grofheid, eenkleurig of gemêleerd, met of zonder wit en/of bruin tan aftekening. Traditioneel is de staart gecoupeerd of een natuurlijke kortstaart

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De intelligente Miniature American Shepherd is in de eerste plaats een werkhond met een sterk instinct om te hoeden en waken. Hij is een buitengewone begeleider, veelzijdig en volgzaam, die zijn werk in stijl en met enthousiasme uitvoert. Hij is terughoudend tegenover vreemden, maar niet schuw. Hij is een aanhoudende en robuuste werker, die gedrag en houding aanpast aan zijn respectievelijke taak. In het gezin handelt hij beschermend, vriendelijk, aanhankelijk en loyaal.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op HD, ED, ECVO oogonderzoek, Patella luxatie en sinds 1-1-2022 DNA test verplicht.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.