Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Anglo Francais De Petite Venerie

Anglo Francais De Petite Venerie

Anglo Francais De Petite Venerie

Oorspronkelijk doel

Lopende hond voor de jacht op kleinwild, meutehond.

Beknopte geschiedenis

De Petit is ontstaan voor de jacht op kleiner wild. Het is het resultaat van een kruizingen tussen de Beagle en een aantal kleinere Franse Hounds, zoals de Poitevin en Petit Blue de Gascogne. Als speur- en meutehonden zijn de Petits voortreffelijk voor de jacht op konijnen, kwartels en fazanten. Deze hond wordt beschouwd als de ‘minst zuivere’ van de Frans-Engelse Hounds en is waarschijnlijk zowel de kleinste als de jongste.
Wordt in Frankrijk nog beschouwd als “Hound-in-ontwikkeling”.
De Anglo Francais De Petit Venerie is er in twee groottes, de kleinste is dus de Anglo-Français De Petite Vénerie en de grote is de Grand Anglo-Français, die op zijn beurt bestaat in drie kleurvariëteiten.

VroegerNu

Foto: FCI rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-325)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Gebalanceerde, sterk, maar zonder zwaar te zijn; zijn contouren lijken op die van de gevestigde Franse meute honden.Is gefokt als jachthond op wat kleiner wild en daarom is de maat belangrijk, door het inkruisen van honden die zich bewezen hebben hun neus goed te gebruiken is een voortreffelijke jachthond ontstaan.

Huidig uiterlijk

Niet veel veranderd door selectie op werkeigenschappen en nog niet zo populair is geweest.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De rasstandaard vermeld niets over het gedrag, maar het is een meutehond en daarover is genoeg bekend m.b.t. het gedrag. Is dus ook wat moeilijker te houden in huis, alhoewel dit ras, door de kruisingen met andere rassen, minder meutehond is dan zijn Franse familieleden.Meutehond die erg veel beweging nodig heeft en een grote jachtpassie heeft.

Huidig gedrag

Een hond wiens doel is om te jagen, de persoonlijkheid van de Anglo-Français de Petite Vénerie is die van een toegewijd jachtdier. Ze worden vaak in roedels gehouden. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze om kunnen gaan met andere honden en geschikt zijn om indien nodig buitenshuis te leven. Functioneren ook niet goed zonder het gezelschap van andere honden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras zodat er geen monitoring plaatsvind van erfelijke gebreken en ziektes. Aanbevolen controle op HD, ED, ECVO oogonderzoek wordt aanbevolen op de fokdieren.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.