Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Kerry Blue Terriër

Kerry Blue Terriër

Kerry Blue Terriër

Oorspronkelijk doel

Rattenvanger en boerderijhond.

Beknopte geschiedenis

Zoals bij alle Ierse Terrierrassen, wordt van de Kerry Blue Terrier vermoedt dat het al eeuwen in dit land voorkomt. men vindt echter tot in de 20e eeuw vanwege zijn oorspronkelijk gebruik als rattenvanger als ook veelzijdige boerderijhond weinig of geen bewijs.
Waarschijnlijk komt de eerste schriftelijke vermelding van Kerry Blue uit 1847: De auteur beschrijft een blauwachtige, leisteenkleurige hond met donkere vlekken en vaak met een bruine kleur op de benen en rond de vang. Aangenomen werd dat deze zwartachtig blauwe kleur veel voor kwam bij de Ierse Kerry Blue Terriër. De blauwe terriër verscheen voor het eerst in 1913 in de tentoonstellingsring en in 1920 werd de “Dublin Blue Terrier Club” opgericht. De Kerry Blue werd al snel een soort mascotte voor de Ierse patriotten.
Vanaf 1928 was deze indrukwekkende, goed uitgebalanceerde Terriër met zijn prachtige zachtblauwe haar wereldwijd steeds populairder en zijn reputatie als uitstekende werk- en gezelschapshond werd beoordeeld als “bijna perfect”.

VroegerNu

HW 1978

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-003)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De typische Kerry Blue Terriër is een flinke, compacte, evenredige gebouwde hond, met een mooi ontwikkeld gespierd lichaam. In uitdrukking op en top Terriër.Het uiterlijk van de Kerry Blue is dat van een sterke evenredig gebouwde hond, die geschikt is als boerderijhond en rattenvanger. Goed gespierd en met een beschermende beharing.

Huidig uiterlijk

Het huidige uiterlijk valt op door de mooie zachte krullende beharing in een van donker tot licht variërende blauwe kleur. Nooit zwart, hoewel pups vrijwel zwart worden geboren. De vacht wordt geknipt en er is geen haarverlies in huis.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Alerte en vurige (“keen”) expressie. Eén en al terrier.De Kerry Blue is een zeer temperamentvol ras, maar nooit agressief. Staat zijn mannetje als het nodig is.

Huidig gedrag

Het huidige gedrag is dat van een vriendelijke gezinshond, die wel een consequente opvoeding nodig heeft maar ook de nodige liefdevolle aandacht van zijn eigenaar.

Gezondheid *1

De Kerry Blue Terriër is een zeer gezond en sterk hondenras. Over het algemeen kent de Kerry weinig erfelijke aandoeningen. Niettemin komt in lichte mate HeupDysplasie (HD) voor. De zorg voor zijn gezondheid bestaat voornamelijk uit preventieve vaccinaties tegen hondenziekte, leverontsteking en de ziekte van Weil, en soms een wormkuur. In het algemeen zijn Kerry’s gezond en actief gedurende hun 10 tot 15 jarige leven.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.