Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Vizsla draadhaar

Vizsla draadhaar

Vizsla draadhaar

Oorspronkelijk doel

De Vizsla is een all-round jachthond, die de jager bij kan staan in alle vormen van de jacht, van veldwerk en waterwerk tot zweetwerk in bospercelen.

Beknopte geschiedenis

Een aantal fokkers/jagers was van mening dat zij een hond nodig hadden die beter bestand was tegen kou, water en de ruige velden. We nemen heden ten dage aan dat de Vizsla draadhaar is ontstaan uit een kruising tussen een Vizsla korthaar en een Duitse Staande Draadhaar in de jaren 30 van de vorige eeuw. De eerste Draadhaar Vizsla werd gepresenteerd op de Hubertus jachtbijeenkomst in Hongarije op 27 maart 1942, door de heer Vasas Jozsef uit Hejocsabai (Csabai kennel). Om tot de Vizsla Draadhaar te komen met de gewenste werkeigenschappen en ruwharig uiterlijk is door de jaren heen ook gebruik gemaakt van kruisingen met de Poedel pointer, Griffon, Ierse Setter en waarschijnlijk is de Ierse Terriër een keer ingezet.

VroegerNu

HW 2000

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-239)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een levendige tarwegele of lichtbruine, droge en atletische jachthond, waarvan de lichaamsbouw robuuster is als die van de kortharige Hongaarse staande hond. Zijn verschijning is het spiegelbeeld van een hond die bruikbaar is voor elk doel, eigen aan de voorstaande hond en toont uithoudings-vermogen, capaciteit en bescheidenheid.Een staande jachthond, gefokt door de jagers.
De Vizsla is gefokt voor veldwerk, waterwerk tot zweetwerk in bospercelen Dus een echte allround jachthond.

Huidig uiterlijk

Het totaalbeeld toont balans en edel, Daar de Vizsla iets hoger op de benen staat lijkt hij elegant maar hij moet in lichaam altijd droog en gespierd zijn. Het lichaam van een echte werkhond. Zijn tarwekleur is een blikvanger en de vacht is ruwharig.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een aanhankelijke, makkelijk af te richten en leergierige, zelfbewuste hond die geen grove behandeling verdraagt. Hij houdt goed contact met zijn baas, zoekt vol passie, is volhardend, beschikt over een goede neus en staat uitstekend voor.Zie boven.

Huidig gedrag

Vriendelijk en gemakkelijk te trainen, tijdens de training kan zijn karakter geen grove behandeling verdragen. De Vizsla Draadhaar. Is harder als de Vizsla Korthaar , daar hij in de vorige eeuw gekruist is met de Duitse Staande Draadhaar, die in karakter harder is. Van nature wil hij graag met en voor de baas werken en zal hij altijd contact houden met zijn baas.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op HD en ECVO oogonderzoek. Ouderdieren die aan Epilepsie lijden mogen niet voor de fokkerij worden ingezet.

Overig / Aandachtspunten

Als huishond heeft hij de ruimte nodig en is zijn dagelijkse beweging een must.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.