Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Rafeiro Do Alentejo

Rafeiro Do Alentejo

Rafeiro Do Alentejo

Oorspronkelijk doel

Waakhond voor huis en tuin.

Beknopte geschiedenis

Het wordt aangenomen dat het ras van molossoïde honden uit het midden Oosten afstamt. Vanwege hun grootte en moed werd hij door volksstammen gehouden, wiens levensonderhoud afhing van de veehouderij. De hond speelde cruciale rol voor deze bevolkingsgroep. Met het begin van langeafstandsbeweiding, waarin de grote kuddes seizoensgebonden gedreven werden, werd het vee aan groot gevaar blootgesteld. Op weg naar de bergen in de zomer en terug naar de laaglanden in de winter, werden de kuddes altijd vergezeld door grote honden. Dit leidde ertoe dat dit type hond zich verspreide van regio tot regio. Dit verklaart het uiterlijk van deze krachtige hon

VroegerNu

Afb. FCI rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-096)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote hond, sterk, sober en rustig. De belijning in het hoofd enigszins convex en zijn hele lichaamsbouw is eerder lang dan breed.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een uitstekende waakhond voor huis en tuin. Hij is ook een heel behulpzame beschermer van kuddes, ‘s nachts alerter dan overdag. Hij neemt zijn taak, in het territorium dat hem is toevertrouwd te bewaken of eigendom zeer serieus. Hij heeft een rustige en zelfverzekerde uitdrukking, niet agressief of angstig.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, waardoor er geen monitoring plaatsvind van ziekten en gebreken. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.