Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Border Collie

Border Collie

Border Collie

Oorspronkelijk doel

Veedrijver, maar speciaal schapendrijver. Werkt heel specifiek door met lage hoofdhouding en het zo genoemde “eye” dwingen van de schapen te dwingen om een bepaalde richting uit te gaan. Schapen drijven zonder Border Collie is onbegonnen werk.

Beknopte geschiedenis

Komt uit de grensstreek tussen Engeland en Schotland. Ontstaan uit “Collie” achtige honden zogenaamde “working dogs”, zowel langhaar als korthaar. Werd uitsluitend gefokt om te werken, waarbij functioneel exterieur super belangrijk was.
De hond heeft de macht om met zijn ogen de kudde onder controle te houden, ze noemen dat “the Eye”.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI 297)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een goed geproportioneerde hond. Zijn strakke omtrek, belijning toont kwaliteit, sierlijkheid en perfecte balans, gecombineerd met voldoende substantie is hij in staat om lange periodes te werken. Elke neiging tot grofheid of overdrijving is ongewenst. Het lichaam is matig lang, de lengte zit hem in de ribbenkast en niet in de lendenen. Reuen zijn ± 53 cm, teven iets kleiner.Schapendrijver bij uitstek. Is gebouwd om te werken en kan dat doen voor langere periode achter elkaar en is onvermoeibaar. Werkt met een lage hoofdhouding wat heel kenmerkend is voor een Border Collie.

Huidig uiterlijk

Er zijn veel correct gebouwde Border Collies, maar ook die minder goed gebouwd zijn. Zo is er veel variatie in type en er is duidelijk verschil tussen show- en werktype.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Zeer intelligente hond met instinctieve neiging om te werken. Makkelijk te trainen. Loyaal, trouw.
Ieder aspect wat niet hoort bij een werkhond is niet karakteristiek.
Zeer intelligent, door jarenlange selectie werkt de hond van nature als veedrijver. Maar ook in andere takken van de hondensport, zoals behendigheid en flyball is de hond zeer geschikt. Ook Doggy Dans is geschikt, daarmee wordt ook zijn brein geactiveerd. Het motto is: Brains before Beauty.

Huidig gedrag

Zeer actief, veel aandacht voor de baas, het oorspronkelijke gedrag is volop aanwezig. Deze hond moet mee gewerkt worden, fysiek en mentaal, anders doe je hem te kort. Bij gebrek aan activiteit, gaat hij wel zijn eigen pad uitstippellen. Daar wordt je dan niet echt blij van. Men denkt vaak dat de Border Collie een makkelijke hond is. Dat lijkt wel zo maar is absoluut niet het geval. De Border Collie is superintelligent, maar daarbij ook erg gevoelig en kan daardoor zeer complex zijn in gedrag.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er wordt gecontroleerd op: HD, ECVO oogonderzoek en epilepsie.

Overig / Aandachtspunten

De vereniging stimuleert om met de hond te gaan werken en geeft ook de mogelijkheden hiervoor.
Letten op: Te grof of te fijn in type, te weinig krachtig lichaam, sterk ontwikkelde kaakspieren (bakken), te sterk gehoekt in de achterhand. Te veel beharing. Deze punten zijn on-typisch.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Website BCCN
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.