Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Finse Spits

Finse Spits

Finse Spits

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Finse Spits is het nationale ras van Finland. Het type heeft eeuwenoude wortels en men weet dat het al sinds de prehistorie voorkomt in het subpolaire gebied van de Atlantische Oceaan in het westen tot aan de Stille Oceaan in het oosten. Het ras is nauw verwant aan de Zweedse Norbottenspets; beide rassen hebben ook dezelfde jachtwijze. De Finse Spits heeft een speciale jachtblaf; door te gaan blaffen, weerhoudt hij de vogel ervan weg te vliegen en de jager kan het wild tot op schootsafstand naderen. Zoals vele andere keeshondenrassen wordt hij ook op andere gebieden gebruikt, onder andere voor de elandenjacht. In 1892 werd hij een ras in de moderne zin van het woord, en de fokwerkzaamheden hebben erg veel succes, zowel wat betreft jachtaanleg als wat betreft uiterlijke kenmerken. Behalve in Finland, waar de hond in groten getale voorkomt, is de Finse Spits in verscheidene andere landen te vinden.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

FCI
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-049)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleiner dan middelgroot, bijna vierkant. Wat betreft exterieur: slank, stevig en met een mooie houding.Een kleine, veelzijdige jachthond, geschikt om zich zelfstandig, soepel en snel te bewegen door de Finse jachtgebieden (bos). Zichtbaar en hoorbaar voor de jager.

Huidig uiterlijk

Met zijn oranje rode vacht, trotse houding en typische staartdracht is de Finse Spits een mooie hond.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, krachtig, moedig en vastbesloten. Misschien een beetje terughoudend tegenover vreemden, maar nooit vals.Jaagt graag, werkt zelfstandig maar in samen-werking met de jager, wijst het wild aan door geblaf.

Huidig gedrag

Een loyale, onafhankelijke maar gevoelige hond. Goed ontwikkeld jachtinstinct, moedig en vasthoudend, nooit onaangenaam naar mensen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor bij de Finse Spits: Patella Luxatie en Epilepsie zijn voorkomende gezondheidsproblemen. De vereniging controleert hierop. Door gericht fokken is epilepsie momenteel geen probleem meer binnen het ras.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.