Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Perro Dogo Mallorquin

Perro Dogo Mallorquin

Perro Dogo Mallorquin

Oorspronkelijk doel

Waakhond.

Beknopte geschiedenis

In het Middellandse Zeegebied leefden waak- en verdediging honden die nodig waren in havens en
nederzettingen aan de kust als bescherming tegen de komst van piraten en rovers over zee. Onder deze veelal grote, sterke, honden met grote hoofden en krachtige tanden, onderscheidde zich één type. Het was de mastiff van het Iberisch schiereiland, die in Spanje werd gebruikt in verschillende gebieden als jachthond maar ook als vechthond tegen stieren en andere honden. De Britten brachten hun eigen vecht- en bewakingshonden mee naar de Balearen en kruisten ze met de inheemse mastiffs van het Iberisch schiereiland, die ook voorkwamen op de Balearen Eilanden.
In het begin van de 18e eeuw waren er gevechten tussen honden en stieren (bull baiting) deze waren erg populair en de Britten die op het eiland woonden zochten een ras dat geschikt zou zijn voor dergelijke gevechten. Deze omstandigheden verklaren de naam “Ca de Bou”, Bull Dog. In het Spaanse stamboek van het jaar 1923, is de naam van dit ras reeds gevestigd. De eerste officiële inschrijvingen waren in het jaar 1928 en in 1929, toen zo’n ras voor het eerst werd tentoongesteld op een hondenshow in Barcelona.

VroegerNu

Foto: Alice van Kempen

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-249)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een typische Molosser van enigszins gestrekt gebouwd, sterk en krachtig, van gemiddelde grootte. Het verschil tussen de geslachten is duidelijk in het hoofd, waarvan omtrek duidelijk groter is bij reuen dan bij teven.Bewaken van huis en haard, ontwikkeld om te vechten.

Huidig uiterlijk

Het is een middelgrote hond, Het geslacht kan meestal alleen maar door het hoofd worden geïdentificeerd, omdat reuen een grotere totale omtrek hebben. Hun hoofden zijn groot en breed met een bijna kantig uiterlijk, De hals is sterk en hebben bijna dezelfde diameter als hun hoofd. Ze hebben een diepe, brede borst staan wijdbenig. Deze houding toont hun goed gespierde voorhand met een sterk lichaam.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Rustig van aard, hij kan er onder sommige omstandigheden moedig en braaf. Hij is er op zijn gemak bij mensen, trouw en toegewijd aan zijn eigenaar. Als waak- en bewakingshond, hij is onovertroffen. In rustige situaties is hij zelfverzekerd. Als hij wakker wordt, is zijn uitdrukking doordringend.Zie boven.

Huidig gedrag

Met zijn kalme karakterbasis kan hij zich ook moedig en moedig gedragen; hij is sociaal met mensen en trouw en aanhankelijk aan zijn baas. Als waak- en beschermingshond is hij onovertroffen. In een rustige situatie is hij vertrouwend en zelfverzekerd; tijdens opwinding en gevaar zal hij een moedige bescherming aan de baas verdedigen. Weinig blaffend en evenwichtig karakter. Het krachtige uiterlijk schrikt vreemden af. Hij kan zich dominant opstellen tegen honden van hetzelfde geslacht. De teven zijn vaak hanteerbaarder te zijn dan het reuen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, zodat monitoring van gebreken of ziekten niet plaatvind. Er komt voor in het ras HD en knikstaarten.

Overig / Aandachtspunten

Het is geen hond voor op een appartement, een tuin is een vereiste.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.