Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Ierse Setter

Ierse Setter

Ierse Setter

Oorspronkelijk doel

De Ierse Setter komt oorspronkelijk uit Ierland en werd daar gehouden als jachthond met name voor het zoeken naar en voor het aanwijzen voorstaan op) van vederwild, zoals fazanten, kwartels en patrijzen. De eerste periode werd er nog gejacht met netten, later met een geweer. De Ierse Setter is een gezonde, intelligente hond met een groot werkvermogen en uithoudingsvermogen.

Beknopte geschiedenis

De rode Ierse Setter ontstond in de 18e eeuw uit de rood-witte Ierse Setter. Een van de belangrijkste voorvaders van de Ierse Setter was Palmerston. Een volledig rode Ierse Setter met enkel een witte stip op het voorhoofd. Eind 18e eeuw werd in Ierland de Irish Red Setter Club opgericht, die in 1886 de rasstandaard vastlegde en veel exterieurshows organiseerde evenals veldwedstrijden. In 1998 werd de werkstandaard voor de Ierse Setter vastgelegd. Beide standaarden tezamen vertegenwoordigen de
ideale Ierse Setter.

VroegerNu

1860 (Palmerston)

Jaren 40 20e eeuw

Heden

Jaren 70 20e eeuw

Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-120)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Slank en atletisch gebouwde hond vol kwaliteit om haar werk in de velden te kunnen verrichten. Een zachte adellijke expressie in de amandelvormige ogen en een zelfstandig, af en toe ondeugende karakter zijn typisch voor een Ierse Setter. Het lange, adellijke hoofd heeft laag aangezette lange, fijn bevederde oren De rode, lange vacht met bevedering aan voor en achterpoten maakt het plaatje compleet.Een Ierse Setter moet moeiteloos galopperend grote afstanden door heide en graslanden kunnen overbruggen, vergelijkbaar met de velden in Ierland, het land van oorsprong. Daarvoor dient de Ierse Setter een atletische, slanke bouw te hebben met een diepe, doch smalle borstkast voor een goede longcapaciteit.

Huidig uiterlijk

De Ierse Setter lijkt met name door zijn rode, lange vacht nog op de Ierse Setter van het eerste uur. Gewaakt moet worden voor overdrijvingen, zoals lange ruggen en overhoekte achterhanden, waardoor het lichaam niet meer in balans is en daarmee het werk in het veld niet meer moeiteloos gedaan kan worden. De hoofden verdienen aandacht op de te zware ronde schedels, ronde ogen en een diepe stop, waardoor de adellijke, intelligente expressie verloren gaat.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een zacht, intelligent karakter. Loyaal, energievol en werklustig.Van de Ierse Setter wordt verlangt dat hij zelfstandig grote velden af kan zoeken naar wild. Deze zelfstandigheid wordt nogal eens gezien als eigenwijs. Daarbij wordt zijn energievolle houding nogal eens verward met nerveus. Dit laatste is geen typische Ierse Setter eigenschap.

Huidig gedrag

Het huidige gedrag is nauwelijks gewijzigd. Er is wel een verschil tussen de zogenaamde werklijnen en de showlijnen van de Ierse Setter. De werklijn heeft over het algemeen meer werkpassie dan de zogenaamde showlijnen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond aandoeningen voor, de rasverenigingen controleren hierop, er komt o.a. voor:

 • Heupdysplasie – sinds de jaren 80 vorige eeuw is dit vanwege de HD onderzoeken onder controle
 • Oogaandoeningen (o.a. PRA RCD 4, en-ectropion) – sinds een aantal jaar onder controle mede vanwege DNA onderzoeken
 • Maagkanteling, vanwege de slanke bouw met diepe borstkas
 • Epilepsie primaire, hier worden onderzoeken naar gedaan om dit onder controle te krijgen. Lijders worden uitgesloten voor de fokkerij.
 • In mindere mate komt voor Mega Oesophagus -aandoening een de slokdarm- en huidaandoeningen met name door voedselallergie.
 • Diverse oncologische aandoeningen.

Overig / Aandachtspunten

De Ierse Setter kan veel problemen ondervinden bij een (vroegtijdige) castratie/sterilisatie. Er ontstaan problemen met de vacht, incontinentie en er is een grotere kans op kanker. Het wordt daarom, behoudens medische redenen, afgeraden om de Ierse Setter te castreren/steriliseren.

Bron

 • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
 • Raad van Beheer (RvB)
 • Graaf van Bylandt
 • Hondenwereld
 • Rasvereniging
 • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.