Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Epagneul Pont-Audemer

Epagneul Pont-Audemer

Epagneul Pont-Audemer

Oorspronkelijk doel

Voorstaande hond.

Beknopte geschiedenis

Met enige bezorgdheid mag men zich afvragen of waterhonden die voor de jacht in moerassen met uitsterven worden bedreigd. De Epagneul de Pont-Audemer is het meest bedreigde ras en staat zelfs op uitsterven. In de 19e eeuw hadden veel landen in Europa moeraslanden en kustlanden waar men kon jagen. Ten gevolge van de drooglegging kwam daar verandering in. Tegenwoordig vallen deze gebieden onder natuurbescherming en zijn vooral vogelreservaten geworden. De Franse kuststreek van La Manche was in de 19e eeuw een graag bezocht gebied van de Engelse jagers. De Britten namen tijdens hun bezoek aan Frankrijk hun eigen gespecialiseerde jachthonden mee, vooral de Engelse en Ierse Waterspaniels. De Normandische jagers merkten deze rassen ook op en gebruikte ze voor vermenging met de Epagneul, deze leek op de Epagneul Francais maar was kleiner en compacter. Dit type werd vooral in zuidelijk Normandie en noordelijk Bretagne gevonden. De meeste beweren dat de Epagneul de Pont-Audemer van de Ierse Waterspaniel afstamt.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-114)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Goed op de benen staande krachtige hond.Waterhond in moerasachtig gebied, vacht dient dan ook absoluut waterbestendig te zijn.

Huidig uiterlijk

Opvallende verschijning met een rasspecifieke krulvacht. Puur functioneel uiterlijk en zeer geschikt voor waterwerk.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hoewel de standaard niets over het karakter en gang-werk vermeld dient het een stabiele hond te zijn die een goed gangwerk laat zien.Door zijn zachte aard is hij ook een fijne gezelschaps-hond. De Epagneul de Pont-Audemer is aanhankelijk en geduldig, zelfs met kinderen. Mede door al deze eigenschappen verdient hij zeker meer bekendheid.

Huidig gedrag

De Epagneul de Pont-Audemer is een hond die niet week of sullig aandoet, het is een prettige en gemakkelijke hond. Voor veel jagers daarom ook uitermate geschikt omdat hij op allerlei terreinen kan worden ingezet, grootste specialiteit is het waterwerk, hij heeft veel weerstandsvermogen en is energiek. Het is voor een hond veel vermoeider om te zwemmen dan op het land te functioneren. De kwaliteit van de Epagneul de Pont-Audemer is dat hij ook bij extreme koude en nat weer kan jagen. Dankzij zijn vacht wordt hij nooit tot op het bot nat, hij staat goed voor en is een goede retreiver. Het hoofd van de Epagneul de Pont-Audemer is opvallend met een kuif en gekruld haar dat afsteekt bij de kort behaarde snuit.

Gezondheid *1

Voor zover wetenschappelijk bekend komen er geen erfelijke problemen voor bij de de Epagneul Pont-Audemer, de vereniging controleert de fokdieren op: HD

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.