Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Chinese Naakthond

Chinese Naakthond

Chinese Naakthond

Oorspronkelijk doel

Waakhond en jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Chinese Crested Dog komt in twee varianten: de haarloze en de “Powder Puff”. De ‘Haarloze’ hebben een haarkam op hun hoofd die zich halverwege uitstrekt in hun nek, ‘sokken’ die hun tenen bedekken, en een pluim op hun staart. De rest van hun lichaam is, zoals hun naam al aangeeft, haarloos. De ‘Powder Puff’ -soort is volledig bedekt met een sluier van lang zacht haar. Hoewel het moeilijk is om hun oorsprong vast te stellen, wordt er wel gezegd dat ze eigendom waren van families van de Han-dynastie in China. De Chinezen Cresteds werden in deze tijd ontwikkeld als bewakers van de schatten, huizen en, in een grotere, zwaardere vorm, als jachthonden. Ze waren gezien op shows in Amerika van 1885 tot 1926, maar hierna waren ze nog zelden te zien sinds zo’n vijftig jaar.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904


Foto’s: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-288)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een kleine, actieve en gracieuze hond; glad haarloos lichaam met gemiddelde tot fijne botten, met haar op de voeten, hoofd en alleen de staart; of bedekt met een zachte sluier van haar. Er zijn twee verschillende typen van dit ras: Hertentype, pittig en fijn van bone, en het Cobby-type zwaarder van lichaam en bot.
Huidig uiterlijk

Door de Powderpuff en de naakthond meer gekruist wordt als vroeger zijn de honden sterker geworden wat het gebit betreft maar hierdoor zijn ze wat de huid betreft ook minde naakt, is de kuif en de sokken sterker behaard.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vrolijk, nooit gemeen.Vrolijk en actief. Baasgericht en sociaal. Leergierig. Matig jachtinstinct. Met kinderen kunnen ze goed overweg. Kan erg druk zijn. Met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze goed overweg. Soms bij vreemden iets terughoudend.
Huidig gedrag

De Chinese naakthond is een energiek en levendig type. Ze houden van aandacht en spel, waardoor ze vriendelijk en goed met kinderen zijn.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, bij de Chinese Naakthond komen voor:
Closed Ear Canal (CEC). Hierbij is één of zijn beide oren dichtgegroeid, de pup wordt hiermee geboren. Primaire Lens Luxatie (PLL) voor, een erfelijke afwijking aan de ogen. Progressieve Retina Atrofie (PRA). Patella luxatie komt regelmatig voor.

Overig / Aandachtspunten

Door het ontbreken van de vacht heeft de huid extra verzorging nodig.
Ook het ontbreken van tanden is bij dit ras een probleem. Acne komt voor. Als dit niet goed wordt bijgehouden kunnen er ontstekingen ontstaan. De huid kan uitdrogen en gaan schilferen. Bij een donkere huid is het voldoende om hem rustig aan de zon te laten wennen in het voorjaar. De lichte en gevlekte huid verbrandt snel en moet in de zon altijd beschermd worden.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.