Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Alpenländische Dachsbracke

Alpenländische Dachsbracke

Alpenländische Dachsbracke

Oorspronkelijk doel

Jachthond, speciaal op zweet, hazen en vossen.

Beknopte geschiedenis

Reeds in de oudheid, werd er een jachthond gebruikt die een opmerkelijke gelijkenis was van de Alpine Dasbrak. Kroonprins Rudolf van Habsburg in 1881 en 1885 zorgde ervoor dat zijn jachtopzieners van Mursteg en Ischl de Alpine Dachsbracken gebruikten op zijn jachtreizen naar Turkije en naar Egypte. In 1932 werd de “Alpine-Erzgebirgs – Dasbrak” erkend door de top kynologische organisaties in Oostenrijk als de derde speurhond. In 1975 werd de naam veranderd naar Alpenländische Dasbrak” en de F.C.I. riep Oostenrijk uit tot het land van oorsprong.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Samson von der Ganzerin
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-254)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een stevige hond op korte benen met een robuust, sterk lichaam met stevig bone. Dicht aanliggende vacht, stevig gespierd.Vooral voor jacht op zwijnen en ander grofwild. Zijn robuuste uiterlijk en de laaggesteldheid zijn nodig voor het eventuele gevecht met het zwijn. Sterk lichaam en goed ontwikkelde borstkas ivm uithoudingsvermogen.

Huidig uiterlijk

Een stevige hond op korte benen met een robuust, sterk lichaam met stevig bone. Dicht aanliggende vacht, stevig gespierd. Zwart met tan (vieraugl) of hertenbruin (van licht tot donker) met typerend masker.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Intelligente expressie en vriendelijk. Onverschrokken persoonlijkheid.Onverschrokken ivm de jacht op grofwild en de uitdagingen in het landschap tijdens de jacht.

Huidig gedrag

Vriendelijk (vooral voor eigen gezin en eigenaar), maar kan soms wat terughoudend zijn naar vreemden. Prooinijd komt geregeld voor. Niet bij uitstek een roedeldier. Heeft uitdaging nodig van het werk en dat maakt hem dan tot een zeer fijne metgezel die hierdoor zeer evenwichtig is. Binnen in huis zeer rustig, maar ook geregeld waaks.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, bij de Alpenländische Dasbracke zijn dat:

  • Geen specifieke gezondheidsproblemen bekend.
  • Bijna alle honden worden in de jacht gebruikt waardoor er een natuurlijke selectie plaats vindt.
  • Waakzaam zijn op achondroplasie en dus ernstige vervorming van ledematen.

Overig / Aandachtspunten

Het zijn van nature GEEN showhonden en zullen zich in de ring vaak niet geheel op hun gemak voelen.
Bijna elke hond van dit ras wordt gebruikt voor de jacht, meestal drijfjacht grofwild en/of zweetwerk.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.