Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Peruaanse Naakthond

Peruaanse Naakthond

Peruaanse Naakthond

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De Peruaanse haarloze hond, vanwege zijn bijzondere aard, was het onderwerp van duidelijke nieuwsgierigheid door de Peruanen uit verschillende tijden. Door de toewijzing van verschillende eigenschappen die deze dieren tonen, worden ze vaak gezien op keramiek van verschillende culturen, pre-Inca’s zoals Vicus, Mochica, Chancay, Chancay met Tiahuanaco invloed, Chimu en anderen waar in veel gevallen de haarloze hond de poema, slang of de havik heeft vervangen. Zoals te zien is aan deze illustraties, heeft de haarloze hond opwachting gemaakt in de archeologische perioden van de pre-Inca-tijden, van 300 voor Christus tot 1460 na Christus.

VroegerNu

Foto: FCI Rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-310)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Afgaand op zijn algemene exterieur, is het een elegante en slanke hond, wiens aspect snelheid, kracht en harmonie uitdrukt zonder ooit grof te lijken. Er zijn twee varianten, de haarloze waarvan het belangrijkste kenmerk de afwezigheid van haar is over de hele lichaam en de behaarde variëteit, die volledig behaard is. Een ander bijzonder kenmerk is dat het gebit in de haarloze variant bijna altijd onvolledig is geassocieerd met de aangeboren kaalheid.
De Perro Sin Pelo del Perú “viringo” komt in 3 maten voor.
Klein 25-40 cm.
Middel 41-50 cm.
Groot 51-61 cm.
Deze honden zijn gehouden als een eigenaardigheid vanwege hun genetische aard.
Werd gehouden als huishond, ze hielpen de mensen met de jacht, bewaakten hun huizen en speelden met de kinderen van het gezin.

Huidig uiterlijk

De Peruaanse naakthond heeft een elegant, sierlijk voorkomen. Hij is slank en straalt, kracht en harmonie uit. De hond heeft een vierkante lichaamsbouw, het kruis is iets aflopend. Hij beweegt zich snel en flexibel.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Nobel en aanhankelijk in huis met zijn naasten, levendig en alert tegelijk; hij kan op zijn hoede zijn voor vreemden en is een goede waakhond.

Huidig gedrag

De Peruaanse naakthond is nobel en zijn karakter varieert van heel zelfstandig tot heel aanhankelijk. De honden zijn levendig en alert. Blaft soms erg graag. Hij is nog heel vaak primitief in zijn gedragingen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor. De rasvereniging controleert op Patella Luxatie en ECVO oogonderzoek, HD en ED onderzoek bij de fokdieren wordt aanbevolen.

Overig / Aandachtspunten

Deze honden zijn als bijzonderheid gehouden vanwege hun genetische aard, de voortplanting van honden met en zonder haar in hetzelfde nest. Verloren in de duisternis van de tijd bereikte de naakte variëteit een belangrijke mijlpaal toen het officieel werd erkend als een inheems ras van Peru in 1985, tijdens de gewone vergadering van de FCI in Amsterdam, dankzij het initiatief van de Cynoloog Ermanno Maniero, die de eerste rasstandaard heeft gemaakt, was het mogelijk dat het ras geregistreerd als een nieuw ras onder de naam Peruvian Hairless Dog met het nummer 310 van de rasstandaard. De erkenning van de naakte variëteit heeft de vacht niet in de vergetelheid gebracht. Geminacht door elk fokprogramma, is de huidige erkenning in het licht van de ontwikkelingen en draagt bij aan de ontwikkeling en het behoud ervan.
De erkenning van de behaarde variëteit voor show en fokkerij, bevordert de uitbreiding van genetische variatie, verbetert de kracht van het ras en trekt nieuwe fokkers aan.
Om te worden geregistreerd, moet het behaarde ras het product zijn van twee haarloze honden naar behoren geregistreerd in een stamboek of fokdocument. De behaarde variëteit kan alleen gekruist worden aan een haarloos exemplaar en vervolgens ook voor toekomstige generaties. De paring tussen
behaarde exemplaren is verboden, net als de registraties van deze honden in stamboeken zonder naar behoren geregistreerde ouders.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.