Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Engelse Bulldog

Engelse Bulldog

Engelse Bulldog

Oorspronkelijk doel

Vechthond, bullebijter

Beknopte geschiedenis

De Engelse bulldog is een dogachtige, hij heeft daar alle kenmerken van. hij stamt af van grote zware gevechtshonden, die door de eeuwen heen door de Kelten, Noormannen en Saksen meegebracht werden, naar West Europa. Zelfs Romeinse invallers hadden het over de geweldige gevechtshonden die de Britten bezaten. Er waren zowel grote als kleine exemplaren. We weten dat hele bevolkingsgroepen zich wreed vermaakten met dierengevechten, ook in Nederland. Maar Engeland had de grootste populariteit. Al vanaf begin dertiende eeuw was “Bullbuiting” en “Bullrunning” zeer geliefd, maar eigenlijk te wreed om op te schrijven.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-149)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Gladharige, tamelijk dikke vacht , vrij laag op de benen, breed, krachtig en compact. Het hoofd tamelijk groot in verhouding tot de grootte van de hond, maar geen onderdeel mag zozeer overheersen, dat het de algemene symmetrie afbreuk doet, of de hond misvormd doet schijnen, of zijn beweegkracht belemmert. Het gezicht relatief kort, zijn snuit breed ,stomp en licht naar boven op, hoewel niet te overdreven. Honden die ademhalingsproblemen vertonen zijn zeer onwenselijk. Lichaam kort, goed gevormd en geen neiging hebbende naar zwaarlijvigheid, de ledematen fors en goed gespierd, de achterhand hoog en sterk. Teven mogen niet zo massief of zwaar ontwikkeld zijn als een reu.Het oorspronkelijke doel als vechthond is tegenwoordig niet meer van toepassing. Hij is dan ook meer de hond geworden van baas en gezin maar zal ondanks alles toch nog waakzaam zijn.
Het is nog altijd een ondernemende hond, onbevreesd en goed van aard.

Huidig uiterlijk

Het brede hoofd zonder overdrijving, ,de open neus en correcte oogleden. Een sterk breed lichaam zonder overdrijving moet een vitale gemakkelijke beweging laten zien. Mag nooit dik zijn.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De hond moet de indruk geven van vastberadenheid, kracht en activiteit, Waakzaam, ondernemend, trouw aan de baas, betrouwbaar, moedig, onbevreesd voorkomen maar goedig van aard.Zie hierboven.

Huidig gedrag

Een hond met een fijn gedrag voor baas en gezin. Ondernemend en onbevreesd.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, en hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek, Patella Luxatie, DNA-onderzoek naar Hyperucosurie (HUU) en een Fokgeschiktheidskeuring.

Overig / Aandachtspunten

Een mooi ras waar de grote overdrijving verdwenen is, door de goede samenwerking van vereniging en de aangesloten fokkers, is het ras weer op de goed weg, we zien steeds minder overdrijving en toont het ras weer de juiste raspunten.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.