Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Hovawart

Hovawart

Hovawart

Oorspronkelijk doel

Waakhond hofhond.

Beknopte geschiedenis

De Hovawart is een zeer oud Duits gebruikshondenras. De naam stamt uit het middel hoog Duits:
Hova = de hof (boerenerf) en wart (de waker). Sinds 1922 werd de Hovawart, door dezelfde type honden te kruisen, teruggefokt. Bovendien vonden kruisingen met Duitse Herdershonden, New Foundlanders, Leonbergers en andere hondenrassen in de eerste jaren van de fokkerij plaats.

VroegerNu

HW 1999

Toepoel ±1970

Foto: Alice van Kempen

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-190)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Hovawart is een krachtige, middelgrote gestrekte, langharige gebruikshond. De verschillen tussen de geslachten zijn in het bijzonder aan de vorm van het hoofd en de lichaamsbouw duidelijk herkenbaar.
Er zijn drie kleuren, zwart/blond, zwart en blond.
Een hond voor/van op de boerderij (Hof)
Een uitgesproken neiging tot beschermen. Deze taak voeren ze zelfstandig uit, dat laatste houdt in dat ze de eigenschap hebben zich eigenzinnig te gedragen.
Een uitmuntende, begeleiding-, redding-,waak-, verdediging-, en speurhond.

Huidig uiterlijk

De Hovawart is een imponerende hond, toch komt er nog veel verschil voor in het uiterlijk van te zwaar/grof of te fijn. Een Hovawart zoals in de standaard staat beschreven is een streling voor het oog.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Hovawart is een erkende werkhond voor veelzijdig gebruik. Van aanleg evenwichtig en goedaardig bezit hij: beschermdrift, vechtdrift, zelfverzekerdheid en belastbaarheid, middelmatig temperament en een zeer goede neus. De harmonisch op elkaar afgestemde lichaams verhoudingen en een bijzondere binding met zijn familie.Het is echter geen hond voor beginnelingen of voor mensen die niet bereid zijn veel tijd te steken in de opvoeding. Hij is dan wel vriendelijk voor kinderen; het is geen hond waarmee je ieder kind de straat op kunt sturen. Een Hovawart accepteert niet iedereen als ranghogere en zeker geen kind.

Huidig gedrag

Evenwichtig, goedaardig, heeft verdedigingsdrang, strijdlust, hardheid, een gemiddeld temperament en een zeer goede neus. Grote binding aan zijn familie.

Gezondheid *1

De Hovawart is een gezond ras, maar zoals bij ieder levend wezen kunnen er gezondheidsproblemen voorkomen o.a.: HD, OCD, Levershunt, Schildklieraandoening.

Overig / Aandachtspunten

Mensen die een Hovawart willen houden, moeten zich realiseren dat zij daarvoor aan zekere eisen dienen te voldoen: overwicht, ervaring en inzicht in de aard van hun hond. Met daarbij de bereidheid veel tijd aan de opvoeding te besteden.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.