Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Erdélyi Kopó

Erdélyi Kopó

Erdélyi Kopó

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Het is een oud Hongaars hondenras, dat wordt gekenmerkt door de bijzonderheid met betrekking tot het klimaat, het terrein en de jachtomstandigheden werd gefokt. Het beleefde zijn hoogtijdagen in de middeleeuwen toen ze het geliefde jachthondenras van de adel was. Door de ontwikkeling van land- en bosbouw werd het ras in het gebruik in de onbegaanbare bossen van de Karpaten verdrongen. Hier waren onder invloed van terrein omstandigheden, twee varianten van Erdélyi Kopó, de hoogbenige en de laagbenige ontwikkeld. De twee rassen werden regelmatig bij elkaar gehouden. Oorspronkelijk werd de hoogbenige Hongaarse Brak gebruikt voor jacht op grootwild – vroeger op buffels, later over beer, zwartwild en lynx – de laagbenige variëteit werd gebruikt voor de jacht op klein wild zoals vos of haas zowel in begroeid terrein alsook op gemzen in rotsachtige gebieden. In het begin van de 20e eeuw was de Hongaarse brak bijna uitgestorven. Het fokken werd hervat in 1968. Vandaag zijn er aanzienlijke aantallen aanwezig van de hoogbenige variëteit in Hongarije en het aangrenzende Roemenië, de laagbenige variëteit is verdwenen.

HoofdTotaal

FCI Rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-241)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Hoofdvorm en houding, de verhoudingen van het lichaam, de krachtige en gespierde ledematen en de aanzet van de staart komen overeen met het karakteristieke Centraal-Europees brakken type.
Het gaat over een middelgrote brak. De lichaamsbouw van de Hongaarse brak heeft zich aangepast aan het werk voor de lange afstand; ze is atletisch gebouwd, niet grof of licht van bone.
Hond moet lange afstanden kunnen afleggen, de lichaamsbouw moet hiertoe geschikt zijn, evenals de vacht die tegen een wisselend klimaat moet kunnen.

Huidig uiterlijk

Is ten opzichte van vroeger wel iets lichter geworden in type. Hij is geschikt voor de hondensport, maar jagen is zijn lust en zijn leven.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Hongaarse Brak is goedaardig, moedig, volhardend. Zijn basiskarakter is kalm, evenwichtig, daarbij beslist temperamentvol. Verdraagt ook extreme weersomstandigheden.Dit ras is alleen geschikt voor mensen die veel tijd en energie willen steken in hun hond. Het zijn op en top jachthonden, dus aanleren van gehoorzaamheid is heel belangrijk. Dagelijks verre wandelingen of fietstochten zijn een vereiste.

Huidig gedrag

De Hongaarse brak is een veelzijdige hond. De jonge hond is temperamentvol en onvermoeibaar. Later worden ze rustiger en kunnen de hele dag in hun mand blijven liggen. Ze blijven hun hele leven lang speels. Ze zijn heel aanhankelijk, met kinderen zijn ze geduldig en toegeeflijk. Ze kunnen niet tegen dressuur en dwang. Kunnen goed met andere honden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor.

Overig / Aandachtspunten

Jachthond (Bracke), die ook ver van de voorjager zelfstandig kan jagen. Hij is voor het opzoeken en volgen van een spoor bij uitstek geschikt. Als hij een nieuw spoor vind, volgt het met een wisselend luid (Blaf). Tijdens het jagen blaft hij verreikend, hoog en hard. (spoorluid) Hij drijft en stelt het wild op een uitstekende manier. Hij werkt meestal alleen of in een paar.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.