Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Yorkshire Terriër

Yorkshire Terriër

Yorkshire Terriër

Oorspronkelijk doel

Ongedierte en roofwildbestrijder.

Beknopte geschiedenis

De Yorkshire Terrier komt uit dezelfde omgeving als de Airedale Terrier en werd voor het eerst gezien rond de jaren 1850. De oude Black and Tan Terrier zit achter de Yorkshire Terrier, samen met andere rassen zoals de Maltezer en de Skye Terrier. De huidige naam werd geaccepteerd in 1870. De terriërachtige eigenschappen van het ras komen tot uiting in het jachtinstinct, of het nu gaat om speelgoed in huis of om een knaagdier in de tuin.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-086)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Langharige, vacht die vrij recht en gelijkmatig langs de zijden hangt, een scheiding die reikt van achterhoofd tot de staartaanzet. Compact en welgevormd, loopt fier en doet gewichtig. Een algeheel beeld van kracht en evenredigheid.Kleine ongedierteverdelger. Snel wendbaar en klein maar krachtig. Altijd oplettend en geïnteresseerd in zijn omgeving.

Huidig uiterlijk

Fijne, zijdeachtige vachtstructuur, glanzend en lang. De vacht van de Yorkshire vraagt om de nodige verzorging. De juiste manier van onderhouden resulteert in een gezond, aantrekkelijk en mooi ogend hondje.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Waakzame, intelligente toyterrier. Levendig met een gelijkmatige karakter.Om ongedierte te bestrijden moest de Yorkshire Terrier een alerte hond zijn, geïnteresseerd in alles wat er om hem heen gebeurt.

Huidig gedrag

Kleine Terrier, voornamelijk gezelschapsdier. Jachtpassie altijd aanwezig zonder hinderlijk te zijn. Past zich aan zijn leefomgeving aan.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor. Bij de Yorkshire kunnen voorkomen: Trachea collaps, Gingivitis en Levershunt.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.