Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Kraski Ovcar

Kraski Ovcar

Kraski Ovcar

Oorspronkelijk doel

Herdershond en waakhond.

Beknopte geschiedenis

De karstherdershond is een ras dat al eeuwen bestaat en in de groep van Molossers behoord. Hij volgde waarschijnlijk de stam van Illyriërs op hun migratie door Istrië en de Dalmatische eilanden en vestigde zich in het gebied van het Sloveense karstgebergte. De eerste schriftelijke vermelding van het ras is te vinden in 1689 in het boek van Baron Janez Vajkart Valvasor “La gloire du duché de Carniole” (De glorie van het hertogdom Carniole” – vert.) Het ras en zijn standaard werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de FCI op 2 juni 1939 in Stockholm onder de naam “Illyrische herdershond”. In de Algemene Vergadering van de F.C.I. 1948 in Bled, Slovenië, werd de standaard afgerond en het ras opnieuw erkend. Zo droeg de Illyrische herdershond uit het Karstgebergte tot 16 maart 1968 dezelfde naam als de herdershond uit de Sarplanina-bergen.
Met het oog op twee herdersrassen met dezelfde naam besloot de Joegoslavische Vereniging om de hond uit het Karst-gebied “Karst Shepherd Dog” en de andere “Sarplaninac” te noemen. Sindsdien
dagen zijn de twee races volledig zelfstandig.

VroegerNu

FCI rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-278)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Karst Shepherd is een middelgrote, harmonieuze, robuste hond met goed ontwikkelde spieren en sterke constitutie. Staart en hangende oren. Het lange, overvloedige haar is metaalgrijs van kleur.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Goedaardig van karakter, moedig en waakzaam, zonder bijterig te zijn; zijn meester heel erg toegewijd; van matig levendig temperament. Als onomkoopbare waker, hij is wantrouwend tegenover vreemden. Hij is een aangename en gehoorzame gezelschapshond, maar in alles beschikt hij over een sterke zelfstandigheid.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging controleert op HD en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.