Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Manchester Terriër

Manchester Terriër

Manchester Terriër

Oorspronkelijk doel

Ongedierte verdelger.

Beknopte geschiedenis

De voorvader van de Manchester terriër is de -niet meer bestaande- Engelse black and tan terriër, die als ongedierteverdelger werd ingezet. Uitermate populair is deze geweest ten tijde van de “ratkilling” wedstrijden in de 19e eeuw. De ratkilling wedstrijden werden verboden door de overheid en de popula-riteit daalde. In 1924 kreeg het ras pas de naam Manchester Terriër. Door de slechte hygiënische om-standigheden -in die tijd- in de geïndustrialiseerde stad Manchester, was er veel ongedierte. Waar-schijnlijk, was de populatie van deze terriërs in dit gebied dan ook het grootst, vandaar de naam. Ook werd het ras gebruikt om fabrieken vrij van ongedierte te houden maar door het gebruik van rattengif werd zijn rol hierin overbodig. Rond de 2e W.O. was het ras bijna geheel verdwenen, d.m.v. honden uit de USA en gereguleerde kruisingen met English Toy Terriërs is het ras weer opgebouwd.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-071)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Compact, elegant, harmonieus gebouwd met een goede substantie.De Manchester is van oorsprong een ongediertever-delger. Zijn atletische lichaam komt daarbij goed van pas. Het is een hond die niet te veel verzorging vraagt en niet al te groot is, dus uitstekend geschikt voor stedelijk gebied in Engeland.

Huidig uiterlijk

Het huidige uiterlijk van de Manchester is vrijwel onveranderd. Weinig onderhoud qua beharing. Hij heeft een enkele vacht en hoeft niet getrimd te worden. Een warm dekentje wordt, zeker in de winter, op prijs gesteld.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Enthousiast, alert, vrolijk, sportief, waakzaam en toegewijd.Het gedrag in relatie tot het oorspronkelijke doel(muizen en ratten vangen) is dat van een slimme, snelle en waakse hond.

Huidig gedrag

Het huidige gedrag is nog steeds waaks en dat kan tot regelmatig blaffen leiden. Maar met de juiste opvoeding is dat goed in de hand te houden. Verder kan de Manchester wat gereserveerd zijn maar ook zeer aanhankelijk en gehecht aan zijn baas.

Gezondheid *1

Bij de Manchester Terrier komt de bloedstollingsziekte vWD type 1 (von Willebrands Disease) voor. Door het testen van de fokdieren is dit heel goed in hand te houden, wanneer men rekening houdt met de verenigingsvoorwaarden.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.