Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Berghond van de Maremmen

Berghond van de Maremmen

Berghond van de Maremmen

Oorspronkelijk doel

Waakhond van de kuddes.

Beknopte geschiedenis

Dit oude hondenras, dat de kuddes bewaakt, is afkomstig van berghonden, die nog steeds in de Abruzzen gebruikt worden, alwaar het houden van schapen ook nu nog floreert, en van herdershonden, die tot voor kort nog voorkwamen in de regio van de Toscaanse Maremmen en in Latium. Vooral sinds 1860 heeft de seizoensgebonden trek van de veestapel van de ene regio naar de andere voor een natuurlijke vermenging gezorgd.

VroegerNu

Hondenwereld 1983

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-201)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Berghond van de Maremmen en Abruzzen is een hond van grote omvang, sterk gebouwd met een rustiek uiterlijk, tegelijkertijd majestueus en gedistingeerd. In z‘n geheel genomen is z‘n voorkomen, hoewel van doorsnee proporties, dat van een zware hond, de romp is langer dan de schofthoogte (mesomorf); harmonisch t.o.v. het formaat (heterometrie = normale proporties tussen de grootte en de verschillende delen van het lichaam) en evenwichtig t.o.v. het profiel (alloidisme = harmonie tussen het profiel van het hoofd en het lichaam).Is van oudsher gewend zijn werk bij de kudde helemaal zelfstandig uit te voeren, omdat de herder meestal niet zelf aanwezig was. Dit verklaart waarom de Maremmano-Abruzzese niet gehoorzaam is in de gebruikelijke zin van het woord. Met veel geduld kun je hem de nodige commando’s aanleren, maar een Maremmano-Abruzzese zal nooit de slaafse gehoorzaamheid tonen, zoals je die bij andere rassen wel ziet. Door dit zelfstandige karakter is hij afstandelijk ten opzichte van vreemden.

Huidig uiterlijk

Het uiterlijk is majestueus en gedistingeerd; een imponerend hoofd dat moet lijken op een berenhoofd, Een witte vacht, die dicht tegen het lijf aanligt.
De Maremma is een sterke gespierde hond. Behendigheid is een typisch kenmerk van dit ras. Dankzij zijn dikke vacht is het een ras, dat goed tegen de kou bestand is. Van oudsher is het ras gewend in de openlucht te slapen, ook ‘s winters. Gewend aan de enorme vrije ruimte bij de trekkende kudden, dient hij toch minimaal een tuin ter beschikking te hebben. Het huidige uiterlijk is niet afwijkend van vroeger.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Z‘n belangrijkste functie als bewaker en verdedigingshond van kuddes en eigendommen in het algemeen komt tot uitdrukking in de manier waarop hij zich van zijn taak kwijt; met visie en toegewijde trouw aan z‘n baas en alles wat daarbij hoort tonen.Zie hierboven

Huidig gedrag

Een Maremma is een zelfstandige hond, die erg eigenwijs kan zijn. Als u de aanschaf van een Maremma overweegt, is het verstandig, dat u zich realiseert dat in principe alle honden maar zeker een Maremma opgevoed moeten worden. Als u dat niet goed doet, of met te weinig gezag, kunt u problemen verwachten en zal de hond het van u overnemen. U moet het overwicht hebben: u bent de leider!

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert beide ouderdieren op HD.

Overig / Aandachtspunten

Heeft een echte baas nodig en is geen hond voor het stadse leven.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.