Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Shikoku

Shikoku

Shikoku

Oorspronkelijk doel

Jachthond/Waakhond.

Beknopte geschiedenis

De jachthond Shikoku (in Japan ook ‘Shikoku Ken’ of ‘Kochi Ken’ genoemd) komt oorspronkelijk van het bergachtig eiland Shikoku. Oorspronkelijk ‘Tosa Ken’ genoemd, later is dit gewijzigd in ‘Shikoku Ken’ om verwarring te voorkomen met het ras ‘Tosa Inu’ (vechthond ). Na de eerste wereldoorlog werd het door economische teruggang moeilijk om een hond te onderhouden, ook zijn er tijdens die oorlog veel honden gedood. In 1928 werd Nihon Ken Hozonkai (NIPPO) opgericht, de vereniging voor behoud van Inheems Japanse rassen. NIPPO heeft ervoor gezorgd dat de Shikoku in 1937 tot beschermd levend nationaal erfgoed is verklaard. De Shikoku is de basis voor de NIPPO standaard van alle Japanse rassen die tot het spitstype behoren.

VroegerNu


Foto: Nippon Inu

Foto: Nippon Inu
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-319)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Shikoku is middelgroot en van spitstype. Goed uitgebalanceerd, met goed ontwikkelde droge bespiering. Hoogte-lengte verhouding is 10-11, diepe borst, goede ribwelving. Brede schedel, snuit wigvorm, lichte stop. Klein driehoekig prikoor, iets naar voren gedragen. Hoekingen matig. Dikke staart, hoog aangezet, gedragen als krul of sikkel. Vacht: kort uitstaand dekhaar met wollige dichte ondervacht, staarthaar lang. Kleuren: Rood, Black & Tan, Sesam.Snelle, veerkrachtige en wendbare Jachthond voor de jacht op wild zwijn en hert.
Gebruikt als Waakhond.
Het ras is nauwelijks veranderd.
Tegenwoordig wordt het, ook in Japan, meestal als gezelschapshond of waakhond gehouden.

Huidig uiterlijk

Geheel overeenkomstig de FCI rasstandaard

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vermeldenswaardig uithoudingsvermogen, intelligent met aangeboren intuïtie, energiek, alert, enthousiast jager, volgzaam naar de baas.Is zelfstandig, stil en waakzaam. Niet meer als jachthond gebruikt. Op zijn hoede voor vreemden en beschermt zijn familie. Goede waakhond.

Huidig gedrag

Zelfstandig, stil en waakzaam. Zeer temperamentvol en energiek, moedig en zeer alert. Onverdraagzaam met andere honden, zachtaardig tegenover mensen, toegewijd aan de baas.

Gezondheid *1

Zoals bij elk wezen komen er ook bij de Shikoku ziekten/ aandoeningen voor. Bij dit ras Patella luxatie oogproblemen en HD. De rasvereniging stelt voor fokdieren onderzoeken hierop verplicht.

Overig / Aandachtspunten

Fouten: Onvoldoende geslachtstype; lichte boven- of ondervoorbeet; lange vacht; verlegen; pinto kleur.
Diskwalificerend: agressief of zeer schuw; duidelijk lichamelijke of gedragsafwijkingen; extreme bovenvoorbeet of ondervoorbeet; geen prikoor; hangende staart; korte staart.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.