Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniel

Oorspronkelijk doel

De Welsh Springer Spaniel is van oorsprong een jachthond. Deze taak is tegenwoordig nog maar voor weinig Welshjes weggelegd.

Beknopte geschiedenis

Op prenten en schilderijen uit de 17e tot 19e eeuw worden vaak spaniels afgebeeld, ook rood-witte. Het is aantrekkelijk om die als Welsh Springer Spaniels te zien, maar het is onmogelijk om dat zeker te weten. De verschillende rassen Spaniel en Setter zijn nauw verwant en tot begin 20e eeuw werden deze onderling gekruist.
De eerste Welsh Springer die in 1911 in het Nederlandse stamboek wordt ingeschreven is Mist, geboren in 1908 uit Longmynd Morgan x Longmynd Myfandy.

VroegerNu

HW 1976

Foto: Alice van Kempen.
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-126)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een symmetrische, gedrongen hond, niet hoog op de benen, in bouw duidelijk berekend op uithoudingsvermogen en hard werk. Hij heeft een vlot en levendig gangwerk met veel stuwing en kracht.De standaard vraagt: “niet hoog op de benen” maar dit wil niet zeggen “laag op de benen” en dat wordt veelvuldig gezien.
Ook zien we honden die overvloedig in de vacht zitten. Omdat de honden heden ten dage niet meer werken wordt de vacht ook niet meer langs natuurlijke weg “getrimd” maar moet dit door de eigenaar bijgehouden worden.

Huidig uiterlijk

Bijzonder bij dit ras is dat de oren de vorm van een wijnblad hebben in tegenstelling met andere spaniels die een lobvormig oor hebben. Vaak zie je ook honden bij keuringen die vlakke ribben hebben. De standaard vraagt goede ribwelving. We zien ook honden met een te lage staartaanzet.
De standaard vraagt over de rugbelijning: “slightly arched” over de lendenen, dit zien we nog zelden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vriendelijk van aard, geen sporen van agressie of nervositeit tonend.Nog steeds vriendelijke honden, maar soms ook wat terughoudend.

Huidig gedrag

Nog steeds vriendelijke honden, maar soms ook wat terughoudend. Opvoeding is van groot belang door het actieve gedrag van dit ras.

Gezondheid *1

De Welsh Springer Spaniel is een relatief gezond ras, de vereniging controleert op HD en Oogproblemen, Epilepsie komt in geringe mate voor, de vereniging vraagt voor de fokdieren ook een ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.