Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Segugio Italiano ruwhaar

Segugio Italiano ruwhaar

Segugio Italiano ruwhaar

Oorspronkelijk doel

Lopende hond speciaal voor de jacht op haas en wildzwijn.

Beknopte geschiedenis

De afstamming van de Italiaanse Lopende hond is gehuld in de duisternis van de tijd. Honden van
hetzelfde type en maat als de huidige Segugio flankeren de standbeelden van “Diana Hunting” in het Museum van Napels en de “Boogschutter Diana” in het Vaticaan Museum. In een Lombardisch begraafplaats in de provincie Verona vond men onlangs twee volledig bewaarde hondenskeletten, waarvan de textuur identiek is aan die van de moderne Segugio. In het Kasteel van Borso d’Este (1600) is een schilderij te bezichtigen met de uitstekende weergave van het huidige Segugio.

VroegerNu
Er is geen oude afbeelding beschikbaar.

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-198)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Hond van gemiddelde verhoudingen, waarvan het lichaam in een vierkantkan worden geplaatst; hij is harmonisch in formaat en harmonisch in profiel. Zijn lichaamsbouw is in balans, absoluut
symmetrisch; goed ontwikkelde botstructuur met droge vormen en goed gespierd zonder enige vetophoping, waardoor hij in staat is wild te volgen van ’s-morgens tot ‘s-avonds.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Segugio is perfect aangepast aan het moeilijkste terrein en kan zowel worden gebruikt om te jagen in de bergen als in de vlakte kunnen worden gebruikt. Hij is erg krachtig en snel en werkt met ijver en passie, alleen of in een de meute. Vergeleken met de kortharige exem-plaren is hij gereserveerd, minder uitbundig, slim, rustig en werkwillig. Zijn vriendelijke, zachte en trotse blik onthult een vleugje melancholie. Zijn stem is melodieus en aangenaam.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging is bezig met het gezondheidsbeleid. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.