Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Cão Da Serra Da Estrela

Cão Da Serra Da Estrela

Cão Da Serra Da Estrela

Oorspronkelijk doel

Waakhond van de kudde.

Beknopte geschiedenis

Sinds lang vervlogen leefden deze honden in het Estrela-gebergte. De echte oorsprong van dit ras gaat echter verloren in de grijze oudheid. Dit ras is een van de oudste op het Iberisch schiereiland. Je ontmoet deze hond vanaf het eerste voorlopers van de bergen tot aan de hoogste alpenweiden (tot 2000 m boven zeeniveau), vooral in de zomer wanneer na het smelten van de sneeuw het gras groeit op de bergweiden en het vee er wordt heengebracht, omdat in de lager gelegen gebieden de overmatige hitte heeft het gras volledig heeft verdord.
De toenemende erkenning van zijn talenten heeft in de tweede helft van de 20e eeuw tot een verspreiding geleid over de hele wereld.

VroegerNu

Clube Portugues Caniculturo

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-173)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote molossoïde hond van het Mastiff-type. Er zijn twee haarvarianten: lang en kort.
Rustiek, vol substantie met een vlot gangwerk en een indrukwekkende houding.
Het ras heeft een alerte, kalme en expressieve blik; het uiterlijk is evenwichtig en harmonieus; deze traditionele kenmerken hebben het ras lange tijd bekend gemaakt.
Functionele hond, die qua uiterlijk en mentaliteit in staat moet zijn wolven, beren en ander roofwild weg te houden van de kudde die hem is toevertrouwd.

Huidig uiterlijk

Al eeuwenlang vrijwel onveranderd in uiterlijk.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hij is een onafscheidelijke metgezel van zijn herder en een toegewijde bewaker van
kuddes; dapper beschermend tegen eventuele aanvallers en dieven. Wondervolle tuin en huis-bewaker, argwanend tegenover vreemden en typisch zachtaardig naar zijn baas.
De Estrela is een werkhond. Van nature een echte waker. Hoewel dus een pure gebruikshond, zal hij zich met de juiste opvoeding ontwikkelen tot een lieve, prettige en sociale huisgenoot. Lief en vriendelijk voor iedereen die hem bekend voorkomt en waarmee hij prettige ervaringen heeft. Vooral dat laatste is belangrijk, want een Estrela vergeet niet snel. Hij vertoont geen agressief gedrag. Hij is wel bijzonder waaks. Dat zit er in gebakken. Hij vertoont deze waakzaamheid vaak op een luidruchtige wijze.

Huidig gedrag

Tegenover vreemden is hij wantrouwig. Maar aan zijn gezin is hij juist zeer aanhankelijk en gehecht. De Estrêla is een sobere hond qua eten die niet erg veel eten nodig heeft, van origine kreeg hij de overblijfselen van de herder te eten en dat was niet erg veel.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is nog geen rasvereniging van dit ras, zodat er geen monitoring plaatst vindt van erfelijke gebreken en ziekten. Het is een relatief gezond ras, maar het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.