Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Deens-Zweedse Boerderijhond

Deens-Zweedse Boerderijhond

Deens-Zweedse Boerderijhond

Oorspronkelijk doel

Waakhond, ongedierte bestrijder.

Beknopte geschiedenis

Erkend in Denemarken en Zweden sinds 1987 onder de rasnaam Deens-Zweedse Boerderijhond. Het ras is al lang op de boerderijen bekend in Denemarken en Zweden. De boerderijhond wordt gebruikt als waakhond, rattenvanger en gebruikt als gezelschapshond.

VroegerNu

Foto: Zweeds-Deense rasverenigingen

Foto: Zweeds-Deense rasverenigingen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-356)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een kleine, compacte en enigszins rechthoekig gebouwde hond. Staat bekend als een hond die zich op latere leeftijd volledig ontwikkeld.Ook al werd de boerderijhond oorspronkelijk onder andere gebruikt als waakhond, is het belangrijk om te benadrukken, dat hij nooit agressief mag zijn, wanneer hij blaft naar naderende vreemden.
Het blaffen is strikt een “deurbel” -functie.
Een gereserveerde en verlegen boerderijhond heeft een totaal atypisch temperament, dat zeer ongewenst is.
Hij moet vriendelijk zijn en begroeten met een hoog opgeheven en kwispelende staart.
De boerderijhond is erg slim en behendig. Het vliegends vlug – een belangrijk vermogen, wanneer het ratten en muizen moet vangen.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. het verleden, veel variatie.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Opgewekt, alert en levendig.De taken van de boerderijhond waren talrijk en verschillend. Allereerst samen met de katten hield hij muizen, ratten en ander ongedierte uit de buurt van de stallen en huis.
Dit is een belangrijke taak, die nog steeds goed bewaard is gebleven in de honden. Tegenover knaagdieren is het een koelbloedige moordenaar.
De boerderijhond blaft ook met luid stem, als er een vreemdeling nadert. Het doel is om de eigenaar te informeren over de aanwezigheid van de vreemdeling, niet om hem weg te jagen.
Dit is ook nog steeds een belangrijke vaardigheid die aanhoud tot de eigenaar de vreemdeling heeft geaccepteerd en de bezoeker binnen laat.

Huidig gedrag

Omdat de boerderijhond vol pit zit en altijd blij is, zijn ze ook speelkameraad van de kinderen. Met dezelfde vaardigheden werden ze ook gebruikt in het circus. De vriendelijke, extraverte, ruimdenkende, attente, dus gemakkelijke leergedrag kenmerkt het ras. Daarom zijn al deze kwaliteiten zeer gewenst.
Sommige boerderijhonden werden ook gebruikt voor de jacht en om de koeien te helpen drijven van de staal naar het veld. Deze hulpwerkzaamheden – jagen en hoeden – waren oorspronkelijk echter niet
de hoofddoelen van het ras, en zijn daarom niet nodig of vereist.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, het ras kent geen rasspecifieke gezondheidsproblemen, er is in Nederland geen rasvereniging dus het dient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Deens-Zweedse Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.